El Campionat Escolar de Bàsquet Adepaf, la CEBA, es troba ara mateix en la seva quarta edició, que ha batut rècords d'inscrits, tant de nens i nenes com de col·legis. En total, 105 menuts d'entre cinc i set anys, i dotze escoles, repartides no només per Figueres, com passava fins ara, sinó que també per algun poble del voltant. «Com en tots els projectes, no és fruit de la casualitat, sinó de les hores d'esforç i treball des del primer dia. Personalment estic molt content, perquè més enllà del nombre d'inscrits, el feedback que recullo de les mares i els pares és molt positiu», comenta Carles Pujol, responsable de la CEBA.

A les trobades on participen les diferents escoles, -la pròxima és el diumenge 7 d'abril- es marquen dos objectius: «la diversió i l'aprenentatge, sempre fugint de la rivalitat i la competència i adaptant el reglament de joc de minibàsquet a les nostres necessitats», assegura Pujol. També és important remarcar que «volem que millorin en l'autoconfiança i que facin nous amics i amigues i, sobretot, que facin pinya amb el seu equip de l'escola, més enllà de si guanyen o perden», afirma.

El doble d'escoles participants

La quarta edició de la CEBA dobla les escoles participants d'ara fa quatre anys, fet que consolida el projecte dia a dia. En concret, són les escoles de Figueres, d'Anicet de Pagès, Amistat, Carme Guasch, Cor de Maria, Salvador Dalí, Josep Pallach, Parc de les Aigües, la Salle i Sant Pau, i les escoles de Vilabertran, Torre d'en Reig, de Vilamalla, Josep de Ribot, i de Cabanes.

«I aquí vull fer un especial agraïment a totes les mares i pares, les AMPAs i les direccions dels centres escolars, que també participen del projecte, i que ens han obert la porta per escoltar-nos i ajudar-nos a tirar l'equip de la seva escola endavant. Gràcies al seu suport, i a la col·laboració del Pla Educatiu d'Entorn de l'Ajuntament de Figueres, per la confiança que ens heu fet», comenta amb entusiasme Carles Pujol.

«A més, les sinergies amb els actors econòmics del nostre entorn són molt i molt bones», diu.

Hàbits saludables

La CEBA va començar sent un projecte esportiu de bàsquet com a activitat extraescolar, però ja la passada edició es van introduir el treball dels hàbits saludables, d'higiene, d'hidratació i d'alimentació. Així, «un cop acaben els partits, cada equip fa un petit circuit on es renten les mans i recullen una poma i una ampolla d'aigua», per tal d'inculcar aquests tres bons hàbits.

Aquesta quarta edició presenta dues novetats, que giren entorn la mateix filosofia. «Per una banda, un concurs de dibuix per treballar l'esport amb valors fora de la pista, i, per l'altra, l'intercanvi del llibre de lectura per fomentar aquest hàbit tan important, i que permet a la CEBA convertir-se en un projecte esportiu, educatiu i cultural», explica el responsable del projecte.

Una eina de cohesió social

«Un dels èxits del projecte és aconseguir que escoles tan diferents en molts aspectes com la Salle, l'Anicet de Pagès o l'Amistat coincideixin a la pista de bàsquet, i aquest és un dels elements que ens fa sentir més orgullosos com a figuerencs i amants del bàsquet», afirma Carles Pujol.

I és que la diversitat demogràfica i social de Figueres «fa que moltes iniciatives vagin encarades a grups escolars concrets», diu. I afegeix: «Amb la CEBA superem aquesta barrera, i fem un projecte inclusiu i de cohesió on convergeixen nens i nenes d'àmbits socials, econòmics i culturals molt diferents». Segons el club promotor d'aquesta iniciativa formativa, la CEBA «aporta present i futur del bàsquet a la nostra ciutat». Una ciutat que el 2020 serà la capital del bàsquet català.