La figuerenca Judit Barat Serna acaba de complir 12 anys i durant la primera quinzena de novembre va ser l’única jugadora de la província que va participar en el Campionat del Món sub-12 d’escacs que es va celebrar a Santiago de Compostel·la. En l’apartat classificatori, no va lluitar per les posicions capdavanteres, però no era ni molt menys l’objectiu: «Només per poder-hi anar ja estava contenta, tot i que vaig guanyar algunes partides», recorda la jugadora del Club Escacs Alt Empordà, que es va enfrontar a rivals «russes i índies, eren les millors en diferència, però entrenen entre quatre i cinc hores diàries des de fa anys».

En canvi, Barat es prepara un total «de quatre hores a la setmana», repartides en dues tardes, a la sala La Cate, sota les ordres dels entrenadors René i Julio Alonso. A Galícia defensava els colors de la selecció espanyola i el seu entrenador era l’osonenc Lluís Comas. Barat, que va estar acompanyada per la seva mare Erika, va jugar el Mundial invitada pel país amfitrió, però amb el mèrit d’haver participat el juliol en el Campionat d’Espanya que va acollir Salobrenya (Granada). «La majoria de rivals eren campiones del seu país, va ser difícil, però vaig aprendre molt i em va encantar anar-hi. Jo no li dedico tant temps, així que els resultats que vaig aconseguir van ser molt bons per mi», afegeix.

A terres corunyeses, un miler de joves escaquistes de 86 països diferents i dividits en les categories sub-8, sub-10 i sub-12 van jugar durant onze dies consecutius, al voltant de «quatre hores diàries, sense parar», a través del sistema suís. Els dies de classe perduts els està recuperant «amb molts deures acumulats, però alguns me’ls encarregaven a distància i els feia al matí».

Judit Barat, a Figueres, un cop tornada del Mundial (Foto: Lluís Ribera)

En clau local, des del 2005 que no hi havia cap representant local en un Munidal, des que hi van anar Marc Balagué i Emili Colls (Club Escacs Figueres). En l’àmbit continental, el 2013, el cabanenc Oriol Ser­ra va disputar el Campionat d’Europa sub-14 a Montenegro, quan defensava els colors del CE Figueres.

Doblet català només començar

Barat combina els escacs en el CE Alt Empordà amb el dibuix a l’acadèmia Àurea, quan acaba les classes de primer d’ESO a les Escolàpies. El curs anterior, però, estava matriculada a l’escola Sant Pau, on havia descobert el joc de tauler, ara fa quatre anys, a través d’una activitat extraescolar que dirigia el mateix René Alonso, el qual «em va despertar l’interès per saber més i guanyar».

Dos anys després d’iniciar-se als escacs -i d’haver jugat prèviament amb el seu pare Pere a casa- es va inscriure en els equips de competició de l’Alt Empordà i el debut, en el Campionat de Catalunya per equips, a Lloret de Mar, no podia anar millor: el títol històric sub-10 al costat de David Acevedo, Juan Alber Garcia, Biel Subirós, Albert Sanllehí, tot guanyant la partida al Llinars. Dos mesos després, obtindria el doblet en actius, a Barcelona. «Els escacs m’ensenyen a aprendre a perdre, planificar les coses que tens davant i a controlar la pressió. Hi ha ratxes de guanyar i de perdre que no depenen de tu, però, si treballes, tard o d’hora la recompensa arriba», confessa.

El 2019, a l’Europeu sub-14 d’Eslovàquia

Després d’haver participat en el Mundial sub-12, la previsió de Judit Barat per l’agost del 2019 és competir en el Campionat d’Europa sub-14 -la jugadora figuerenca tindrà 12 anys- que se celebrarà a Bratislava (Eslovàquia).

«És una jugadora molt intel·ligent», diu el seu tècnic

Judit Barat s’entrena en el Club Escacs Alt Empordà amb els Mestres Internacionals (MI) René i Julio Alonso, que són pare i fill. El veterà tècnic cubà considera que la seva alumna «és una jugadora molt intel·ligent, lluita cada partida sense acceptar les taules fins al final». René també subratlla que «ha avançat molt i aquest any debutarà amb el primer equip, segur». El de Cárdenas recorda que «és campiona de Girona sub-12 i ha estat clau en els títols catalans del nostre equip en sub-10 i sub-12».