Com més dies passen, menys factible és la continuïtat de l’Agrupació Esportiva Vilabertran, un club gairebé centenari que només té equip amateur. El president, Antoni Trayter Gigi, es resisteix a deixar perdre l’entitat, però la realitat a dia d’avui és que, quan queda menys d’un mes i mig per iniciar la Tercera Catalana, no té una junta ferma, jugadors ni entrenador. Una de les opcions que s’havien plantejat Trayter i l’Ajuntament per mantenir el club en vida és que la plaça l’agafés la gent del Misterio Futbol Club. Aquesta entitat és una de les que competeixen a la lliga d’empreses des de fa anys i disputa els partits com a local a Vilabertran. “Se’ns havia plantejat, però ho hem descartat”, afirma Alejandro Soria, el president. El Misterio competeix a la segona categoria de veterans, si bé tenen força jugadors que ronden la trentena i que ben bé podrien jugar a Tercera Catalana.

14 jugadors ja tenen destí

L’AE Vilabertran ha vist com fa un mes la junta, formada bàsicament pels jugadors de l’equip, deixava l’entitat per desgast. Les poques opcions de trobar un grup substitut que liderés l’entitat va provocar que els jugadors es busquessin la vida. L’entrenador, Enric Moré, també havia anunciat que no seguiria i Carles Britos, ex de l’Armentera, Viladamat i Sant Pere, era un dels candidats a ocupar la plaça si es feia equip.

Així, ja hi ha uns quants futbolistes que saben on jugaran la temporada que ve: Pere Gou, Javi Pericet, Sergi Guinea, Àngel Santaulària i Oscar Sancho (Cabanes), Jordi i Marc Alforcea (Empuriabrava-Castelló), Marc Pomés i Albert Molins (Borrassà), Marc Freire i Jacob Cortés (Agullana), Alex Sola (Navata) i Jaume Córdoba i Carles Panareda (Cistella).

Gigi, el president: «No vull que desaparegui»

Si el Vilabertran segueix en peu en aquests moments és pel seu president, Antoni Trayter Gigi. Qui va ser entrenador d’equips com el mateix Vilabertran, Lladó, Sant Llorenç de la Muga, Pont de Molins i la Salle Figueres es nega a veure desaparèixer el club del seu poble. “No vull que desaparegui ni que es deixi perdre, aviat farem 100 anys”, apunta el vilabertranenc, de 68 anys.

Gigi és conscient que és “complicat” que el club segueixi viu, però fins a última hora no vol llançar la tovallola. Diu que no està sol, que té dos membres de la junta al costat i que en captarà algun més del ­poble, i obre la porta que vingui un entrenador amb els seus jugadors: “A veure si podem ­salvar-lo, ja els deixaríem jugar, tenim un bon camp de gespa natural”.

Acollir el bloc del Vila-sacra B

En aquest sentit, l’últim intent del president del Vilabertran hauria estat captar la plantilla del filial del Vila-sacra, de Quarta, després que no fructifiqués l’acord entre el club vila-sacrenc i l’Avinyonet de Puigventós per traslladar-li el bloc.

Si es retiren, la plaça seria per Les Preses

Si el Vilabertran acaba llançant la tovallola, la seva plaça l’hi correspondria a Les Preses, com a segon millor tercer de Quarta. Després, la Federació hauria de valorar si deixa el conjunt garrotxí en el grup 15, format bàsicament per equips de l’Alt Empordà, o reestructura les lligues i col·loca, en el 15, Palafrugell, Sauleda o Mont-ras, que ara estan situats en el 16. Si les Preses renunciés a la plaça -els de la Garrotxa no tenen cap intenció de jugar al grup de l'Alt Empordà-, el Caldes de Malavella B i el Pals Atlètic, per aquest ordre, optarien a l’ascens.