El pilot anglès Lewis Hamilton (Mercedes) va aconseguir la victòria al Gran Premi d'Itàlia i, de retruc, passa a encapçalar el mundial de pilots, amb tres punts d'avantatge sobre el pilot alemany de Ferrari Sebastian Vettel.

Hamilton va lluir-se en un cap de setmana en el que primer va batre, sota el diluvi, el rècord de pole positions de Michael Schumacher i va culminar encapçalant una nova exhibició de Mercedes a Monza, la casa del seu màxim rival aquesta temporada: Ferrari. Vettel, que va aconseguir pujar de la sisena posició de la graella fins al tercer lloc final a la cursa, va haver d'acabar cedint el lideratge del Mundial al seu màxim rival, que ara l'avantatja en tres punts (238 per 235).

El pilot de Stevenage va sortir com un llampec i va conduir sense cap ensurt -només va cedir el lideratge dues voltes al seu company, Valtteri Bottas, en una aturada a boxes- per aconseguir la sisena victòria aquesta temporada, conventint-se en el primer en guanyar dos Grans Premis consecutius en el que portem d'any.

Al costat del pilot britànic havia sortit el canadenc Lance Stroll (Williams) que, als seus 18 anys, es va convertir en el pilot més jove en sortir des de la primera línia de la graella. Finalment Stroll va finalitzar en setena posició, un lloc per darrera de l'altra sorpresa de dissabte, el francès Esteban Ocón (Force India), de 20 anys, que va sortir en tercer lloc.

Rere de Hamilton, que amb la seva sortida es va desentendre ben aviat del que passava, les primers voltes van ser les més emocionants de la cursa, exceptuant les últimes, quan Daniel Ricciardo (Red Bull) que havia sortit setzè i havia arribat a la quarta posició, va posar setge a la plaça de podi de Vettel, tot i que sense acabar-ho d'aconseguir.

El company de Vettel a Ferrari, Kimi Raikkonen, va aconseguir superar Bottas en els primers girs, abans que el finlandès de Mercedes resistís l'embestida de Vettel i li tornés l'avançament, deixant novament els Ferrari en cinquè i sisè lloc. Bottas va passar Stroll al principi de la tercera volta i, a la quarta, superava Ocon per situar-se en segona posició, lloc que ja no abandonaria fins al final de la cursa.

Els primers cinc classificats no van fer l'aturada fins passat l'equador de la prova i Hamilton, amb tota tranquil·litat manava davant la resta, amb cinc segons d'avantatge sobre el seu company d'equip, 22 respecte a Vettel i 36 sobre Ricciardo.

Fernando Alonso, que va tenir un frec a frec amb l'anglès Jolyon Palmer (Renault), que el va superar antirreglamentàriament i va ser sancionat amb cinc segons, cosa que a l'asturià li van semblar molt pocs. A tres voltes pel final, però, Alonso va haver de retirar el seu McLaren Honda.

De la seva banda, Carlos Sainz va aconseguir acabar la cursa, però en catorzena posició, lluny dels punts i amb una volta perduda respecte al guanyador.

En les últimes voltes el més destacat va ser veure si Ricciardo podia prendre la tercera posició a Vettel, després de remuntar des del setzè lloc de la graella de sortida, i l'alemany, amb aquest podi, va ser aclamat pels tifosi, que no celebren un triomf de Ferrari a Monza des del 2010, aconseguida per Fernando Alonso.