El PSOE ha votat aquest dimecres amb ERC, Bildu, PNB, Esquerra Confederal i Junts al Senat una proposició de llei per modificar el Codi Penal amb la finalitat de despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya, com la crema de banderes, malgrat que en el ple no ho ha defensat, per la qual cosa s'ha aprovat prendre-la en consideració.

Finalment, el Senat ha pres en consideració la proposta d'ERC i EH Bildu amb 145 vots a favor. Hi han votat en contra 111 senadors, entre els quals els del PP, Cs i Vox.

El PSOE ha canviat d'opinió ja que al matí, el senador del PSOE Artemi Vicent Rallo, durant la seva intervenció ha qualificat d'"aprofitat" el debat. Segons ell, s'ha de garantir, "per descomptat", les crítiques a qualsevol poder, però ha dit que aquesta proposició de llei estava fora del debat dels socialistes, perquè el que busquen els promotors és eliminar la Corona.

"El propòsit d'ERC avui és portar al Senat el debat sobre la legitimitat de la monarquia en el sistema constitucional, un debat aprofitat en aquest moment", de polèmica per les conductes de Joan Carles I, "per confrontar amb la dreta", ha assenyalat el senador socialista.