El govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que cancel·la definitivament els viatges de l'Imserso pel que resta de temporada com a conseqüència de l'actual situació de pandèmia. Així ho ha anunciat aquest migdia el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, en una compareixença a la comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat al Congrés. Segons Álvarez, seria una "insensatesa" mantenir els programes amb l'alt grau de contagis que encara hi ha a l'Estat i tenint en compte que en aquests viatges es concentren un alt grau de persones d'edat avançada en busos i trens. Álvarez ha afirmat que l'executiu treballa "des de ja" en la nova temporada i que les activitats s'adaptaran al context sanitari actual.

Els viatges es van deixar d'oferir fa mig any, des que l'expansió dels contagis va obligar l'Estat a decretar l'estat d'alarma i ara el govern espanyol ha optat per anul·lar-los de manera definitiva. "Després de mesos hibernats aquests programes, no té sentit de mantenir-los hibernats en el que queda temporada perquè d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries no es podrà reemprendre en els termes dels plecs", ha justificat Álvarez, que ha garantit que el programa "es mantindrà i es reforçarà en un futur.

El secretari d'Estat ha defensat que el programa de l'Imserso és "crucial" i una "icona" en el país i ha reiterat que seria una "insensatesa" fer viatjar persones d'edat avançada enmig d'una pandèmia i amb l'objectiu de salvar el sector turístic.

Álvarez ha elogiat d'altra banda la feina dels operadors quan van ajudar a més de 50.000 persones grans a tornar als seus domicilis en el moment que va esclatar la pandèmia, al març passat. Segons ha afegit, estava previst que el Consell de Ministres aprovés ho aprovés aquest dimarts.

Segons ACAVE, es posa en risc 90.000 llocs de feina

L'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave) ha advertit aquest dimarts que la cancel·lació dels viatges del Imserso anunciada pel Govern posa en risc 90.000 llocs de treball en agències de viatges i hotels aquesta tardor-hivern.

"El tancament d'hotels i agències serà lamentablement una realitat abans d'acabar l'any", ha anticipat Martí Sarrate, president de l'associació.

Acave ha criticat la mesura anunciada aquest dimarts pel Govern, ja que que, en la seva opinió, posa en qüestió totes les accions de seguretat que s'han pres a nivell públic i en el sector turístic, transmetent així a Europa la "falsa imatge" que Espanya no confia que els seus propis protocols funcionin.

Segons han lamentat, aquesta decisió pot ser l'"estocada definitiva" per a algunes agències de viatges que depenien d'aquesta campanya per a no haver de tirar el tancament.

I és que les 900.000 places del programa haguessin suposat un important alleujament tant per a les agències de viatges com per al propi sector hoteler espanyol, companyies aèries, restaurants, guies turístics i el comerç en general.

Per això, des de l'associació han demanat que el Govern plantegi urgentment mesures concretes per a atallar "aquesta sagnia", al mateix temps que han recordat que un dels objectius fonamentals de la creació del Imserso fa 35 anys va ser la desestacionalització i el manteniment de llocs de treball.

Entre les seves propostes, Acave ha avançat que tornarà a demanar a la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, un pla de bons per a la temporada 2020-2021 amb un import equivalent al pressupost de la campanya del Imserso que s'ha cancel·lat, que permeti la reactivació del sector turístic.