26 de abril de 2020
26.04.2020
L'Empordà
Emergència per coronavirus

Experts de Sanitat plantegen centres d'atenció primària específics de Covid

Simón es mostra contrari a fer tests massius ara com ara en persones asimptomàtiques sense tenir una estratègia clara

26.04.2020 | 17:31
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

Centres d'atenció primària (CAP) específics per a pacients amb símptomes compatibles amb la covid-19 o mantenir un doble circuit com es fa ara als equipaments de salut. Són dues de les propostes que els experts de Sanitat plantegen, segons ha explicat aquest diumenge el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Els experts han lliurat un document amb recomanacions sanitàries per a l'estratègia de transició. També plantegen possibles cribratges de pacients a l'entrada de CAP i hospitals i demanen estocs d'equips de protecció individual (EPI) per a eventuals rebrots, així com suport als professionals sanitaris, sotmesos a un "període d'estrés físic i psicològic molt important" des de fa setmanes.

Preguntat pels periodistes sobre proves per detectar el virus i serològiques (que mostren la resposta immunològica), estratègies clau en les properes setmanes, Simón ha tornat a frenar en el seu posicionament realitzar proves massives i indiscriminades en persones que no tenen símptomes. Entre altres motius, ha dit, per les dificultats d'interpretació dels resultats i per la necessitat de tenir processos sanitaris establerts al voltant d'aquests proves, com la capacitat de garantir atenció mèdica adequada si donen positiu i de seguiment dels seus contactes.

"Si les proves no es controlen adequadament, no donaran la informació amb la seguretat amb què es vol rebre i en alguns casos generaran més dubtes", ha advertit el doctor Simón. "Quan hi hagi tests disponibles per fer-se de forma voluntària i en qualsevol lloc, ja es plantejarà aleshores si té sentit fer-los. Sens dubte ara mateix no estem en aquest moment i hem de vigilar", ha afirmat.

El coordinador ha puntualitzat que un altre cas és la realització de tests massius en col·lectius concrets per raons determinades, com poden ser a les residències de gent gran. Simón ja va dir aquest dissabte, preguntat pels tests a empreses i futbolistes, que els tècnics del Ministeri no proposarien fer-ne en persones asimptomàtiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook