Els Sanfermines 2019 han arrencat aquest migdia en un ambient festiu i musical amb el llançament del chupinazo per part de Jesús Garisoain, sotsdirector de la banda municipal de música La Pamplonesa que, en el seu centenari, ha estat l'escollida pels pamplonesos per marcar el ritme de la festa.

Al migdia Garisoain, acompanyat pel president de la banda, José Andrés Palacios, ha sortit al balcó principal de la Casa Consistorial, des d'on ha encés el coet, decorat de color vermell i amb les imatges de Sant Fermí i l'escut de Pamplona . A l'uníson han donat inici a les festes al crit de: "pamploneses, pamplonesos, visca Sant Fermí, iruindarrak, gora Sant Fermí".

Una plaça abarrotada de persones, que des d'hores abans s'han anat congregant mostrant la seva disposició a ficar-se de ple en la festa, han saludat amb entusiasme la seva presència i han secundat els vives al sant, després del que, com dicta la tradició, s'han lligat al coll els mocadors vermells, dels quals molts no es desprendran fins al 14 de juliol.

Per raons de seguretat l'Ajuntament havia prohibit accedir a la plaça amb envasos de vidre, pals i banderes o teles de grans dimensions, malgrat el que s'ha pogut veure una pancarta en contra de la dispersió dels presos i diverses banderes, entre elles una ikurriña de grans dimensions.

Polèmica per una ikurriña

Mentre arrencaven els Sanfermines, els edils d'EH Bildu i Geroa Bai han intentat desplegar una ikurriña en un altre balcó de l'Ajuntament de Pamplona, ??fet que ha impedit la Policia Municipal, per la qual cosa s'han viscut instants de tensió i forcejament entre uns i altres en l'interior del consistori.

Enrique Maya ha censurat que els edils nacionalistes "estan llançant permanents missatges per la convivència però hi ha alguns que la volen trencar". "Tenen tot preparat per a generar tensió en un moment en què no s'hauria de tenir, però són així, actuen així, i jo mantindré la tranquil·litat perquè al final la festa pot amb tot", ha assenyalat.

Després del chupinazo, el portaveu d'EH Bildu i alcalde en la passada legislatura, Joseba Asirón, s'ha dirigit directament a Enrique Maya per retreure-li el que ha passat instants abans amb la ikurriña.

Asiron ha assegurat que "ha estat una situació molt desagradable, quan anàvem a sortir a la balconada ens hem trobat que era l'únic que tenia a policies municipals custodiant, i hem vist per què era, en el moment en què un regidor ha intentat traure una ikurriña al balcó se li han abalançat els policies municipals i ho han impedit, perquè tenien ordres". "És una cosa absolutament irregular. Escenes com la d'avui són lamentables", ha assegurat.