La Comissió Europea discutirà entre aquest dijous i divendres si proposa en el futur acabar amb el canvi d'hora en el bloc comunitari, tal com ha demanat més del 80% dels 4,6 milions d'europeus que han participat en una consulta pública impulsada per la institució comunitària, segons ha avançat el diari alemany 'Westfalenpost', que també afirma que uns tres milions de participants procedeixen d'aquest país.

Aquesta consulta no és vinculant, tal com ha advertit l'executiu comunitari en nombroses ocasions, si bé els resultats i l'opinió dels participants seran un element "a tenir en compte" quan proposin les seves recomanacions sobre aquesta qüestió tant a l'Eurocambra com a les parts interessades, segons ha assegurat el portaveu comunitari Margaritis Schinas.

"Volíem (dur a terme) una consulta pública per fer un seguiment de la resolució" de l'Eurocambra del passat febrer, ha explicat el portaveu en roda de premsa. Aquesta resolució insta la Comissió a que "reavaluï les conseqüències per a la salut" del canvi horari "amb l'objectiu de valorar la seva possible supressió".

Es tracta d ' "una consulta pública sense precedents, a escala massiva, en què han participat 4,6 milions d'europeus", ha afirmat Schinas, que no ha desmentit les xifres publicades per la premsa alemanya si bé ha insistit que han participat ciutadans "de tots els estats membres" i les dades seran presentats aquesta setmana després de la reunió de comissaris.

"La consulta no és un referèndum", ha recordat Schinas, "sinó un element que tindrem en compte" per a la futura proposta sobre el canvi d'hora, alhora que permetrà presentar un informe en què quedi plasmada "la distribució de les respostes per país, i de manera més general per cada grup d'interès, àrea d'activitat, etc. ", ha matisat.

Modificació de la normativa

La Comissió va anunciar el passat 5 de juliol la posada en marxa d'una consulta pública en línia que es va tancar el passat 16 d'agost amb la finalitat que la ciutadania pogués pronunciar-se sobre la continuïtat del canvi horari que en els mesos de març i octubre té lloc en tots els països membres de la UE, i estudiarà el resultat per avaluar una possible modificació de la normativa comunitària que regula aquest canvi.

"Hi ha dues possibilitats: mantenir el sistema actual sense canvis o abolir-per a tota la UE", va recordar en el seu moment un dels portaveus de l'Executiu comunitari. "Aquestes són les dues possibilitats ja que no seria recomanable tenir una situació no homogènia (en la qual alguns països prenguin decisions unilaterals) per al funcionament del mercat únic", va explicar.

La resolució del Parlament Europeu reconeix que no hi ha proves científiques concloents però recalca que sí que hi ha indicis que apunten a l'efecte perniciós d'aquest sistema, harmonitzat a nivell europeu des de 2001.