La Junta de Portaveus del Parlament ha confirmat en la seva reunió d'aquest dimarts el repartiment dels vuit senadors de designació autonòmica, per la qual cosa Xavier García Albiol perdrà el seu escó de la Cambra Alta ja que el PP es queda sense representació.

Segons fonts parlamentàries, els grups han decidit que el repartiment de senadors es faci pel sistema de resta major, que dóna dos senadors a Cs, a JxCat i a ERC, un al PSC i un altre als comuns, mentre que ni el PP ni la CUP obtenen cap.

Els senadors autonòmics es designen a l'inici de cada legislatura en un ple específic que, segons la normativa, haurà de celebrar-se abans d'un mes.

Els grups han de fer les seves propostes abans del 28 de febrer i després negociar entre ells per arribar al ple amb un pacte ja fet, la qual cosa permet resoldre el repartiment en una sola votació de pocs minuts.

En l'anterior legislatura la sessió va durar vuit minuts: de manera electrònica i secreta es va designar, amb 122 'sí' i 9 abstencions, Josep Lluís Cleries, Elisabeth Abad (PDeCAT), Bernat Picornell, Mirella Cortès (ERC), Francesc Xavier Alegre (Cs), José Montilla (PSC) i Xavier García Albiol (PP).

Montilla, Cleries i Albiol

Mentre que Albiol no seguirà en el Senat, fonts properes a Cleries i a Montilla indiquen que és molt probable que ells sí que repeteixin, i tots dos han mostrat la seva total predisposició, si bé la decisió final és de cada grup.

Els senadors catalans han hagut d'afrontar recentment la votació de l'aplicació del 155 de la Constitució, que va ser rebutjat per Cleries i avalat per Albiol, mentre que Montilla es va absentar de la votació a causa de la seva condició d'expresident de la Generalitat.