El Bisbat d'Astorga, a instàncies de la Santa Seu, ha apartat de l'ofici de rector al sacerdot lleonès José Manuel Ramos Gordón per abusar sexualment d '"almenys" dos menors durant el curs 1988-1989, sent professor al Seminari Menor de La Bañeza, a la província de Lleó. L'actual delegat de Patrimoni Cultural del Bisbat d'Astorga que va ser rector de Tábara, a Zamora, i altres pobles d'aquesta comarca durant 26 anys, roman així apartat de les parròquies des l'1 de juliol del 2016.

El de Ramos Gordón és el primer cas de pederàstia verificat, reconegut i castigat per l'Església catòlica "a través de la Santa Seu" que transcendeix a la Comunitat de Castella i Lleó, tal com informa LA OPINIÓN-EL CORREO DE ZAMORA. Una acusació admesa pel mateix religiós durant el procés canònic penal obert per El Vaticà i que ha instruït el Bisbat d'Astorga, nomenant instructor del procediment al vicari judicial, Julio Alonso.

Un decret signat pel bisbe d'Astorga, Joan Antoni Menéndez, amb data de 6 de maig de 2016, acorda la "privació de l'ofici de rector durant un període no inferior a un any, en el qual tindrà un seguiment tutelat per un sacerdot, realitzarà exercicis espirituals de mes i desenvoluparà tasques assistencials a favor dels sacerdots ancians i impedits, així com altres tasques caritatives ". Les mesures van entrar en vigor a partir de l'1 de juliol del 2016.

El procediment administratiu penal ha estat instruït per la Diòcesi d'Astorga durant l'any 2015, arran de la denúncia realitzada per FL, exseminarista, en una carta adreçada al papa Francesc al novembre de 2014, contra José Manuel Ramos Gordón, amb l'acusació de abusos sexuals perpetrats per aquest sacerdot contra el denunciant i "alguns alumnes més" del Seminari Menor de la Bañeza durant el curs 1988-89, quan estudiaven 8è d'EGB. L'abusador s'ha manifestat "penedit" i el mateix bisbe d'Astorga, per carta, ha demanat "humilment perdó" a la víctima en nom de l'Església, alhora que expressava el seu "profund dolor" per fets "tan deplorables i que han causat tant patiment a vostè ia altres alumnes del nostre Seminari Menor ".

Carta de perdó Extracte de la carta de perdó signada pel Bisbe d'Astorga, Joan Antoni Menéndez

La sortida a la llum d'un escàndol de pederàstia a Granada "l'anomenat" cas Romanones "en el qual està processat un sacerdot acusat d'abusar sexualment d'un menor d'edat des de 2004, quan tenia 14 anys" va ser el detonant de la denúncia. "Els últims esdeveniments m'han fet reviure la meva experiència i ferides que pensava havien cicatritzat" confessa F. L. a la carta al Pontífex. I no només relata els abusos sexuals, també l'encobriment dels fets per part d'altres sacerdots i les represàlies que tant ell com el seu germà van patir arran de comptar aquests fets al llavors rector de la Bañeza, Gregorio Rodríguez. "Ha arribat el moment de dir-ho perquè el que ens van fer ens va marcar i aquests estigmes estaran aquí sempre".

"Sé molt bé que res en aquest món pot superar prou el dany causat" admet el bisbe Juan Antonio Menéndez a la carta a la víctima, que 28 anys després pateix importants seqüeles psicològiques per les vexacions sofertes i per a qui la pena imposada al pederasta " és ridícula ".

"Li demano humilment perdó en nom de l'Església, a la qual represento, i em poso a disposició per a ajudar-lo a vostè ia la seva família en el que necessitin. Si vostè ho té a bé, pot visitar-me al Bisbat d'Astorga. Estaré gustós de rebre-li i d'expressar-li en persona la sol·licitud de nostra Santa Mare Església per tots els seus fills ", expressa el bisbe.

Oferiments insuficients per a qui sosté que enfront d'aquest any de "inhabilitació" per ser rector imposat per la Santa Seu, ens trobem davant d'uns "fets aberrants" i conductes "molt greus, constitutives de delictes condemnats amb penes de presó". Penes que mai complirà l'abusador al tractar-se d'uns fets prescrits, segons la justícia ordinària, el que impedeix la persecució judicial.

En aquesta primera carta al pontífex, la víctima relata com els bessons i dos amics a la nit rebien la "visita" del professor per ser sotmesos a tocaments i altres vexacions. "Quan per fi acabava marxava com havia vingut, en el més complet dels silencis, i tu estaves allà, trencat, ple de por, plorant, intentant comprendre i amb la trista esperança que la següent nit, potser, no aniria a per tu ".

"Els abusos per part del Sr. José Manuel continuaven" relata FL. Va ser llavors quan dos dels xavals vexats, el germà del denunciant i un altre, van decidir comptar aquests fets al rector del Seminari amb l'esperança que "seria la fi d'aquell calvari ". Però no van rebre més resposta que silenci i càstigs. "Això va condicionar el meu futur. Em van robar la meva infància, la meva il·lusió, la meva innocència", confessa co