04 de setembre de 2015
04.09.2015
Segons Mariano Rajoy

Ni Espanya ni la UE "negaran el dret d'asil a ningú"

El president espanyol reclama una "política global d'asil i immigració" i Cameron aposta per acollir refugiats directament d'origen per desencoratjar el viatge a Europa

04.09.2015 | 18:17

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que ni Espanya ni la Unió Europea "negaran el dret d'asil a ningú". En una roda de premsa a la Moncloa amb el primer ministre britànic, David Cameron, Rajoy ha explicat que s'han "triplicat" les peticions d'asil de sirians a l'Estat i que cal "una política global d'asil i immigració". El president espanyol s'ha mostrat favorable al model de repartiment de refugiats a través de quotes però ha reclamat anar a "l'origen del problema", i intentar resoldre la situació a Síria. Cameron ha confirmat que Londres acollirà "milers" de persones, però directament des dels camps de refugiats a Síria.

"Si fóssim capaços d'arreglar la situació a Síria, sens dubten no tindríem aquest problema", ha assegurat Mariano Rajoy durant la roda de premsa a Madrid. Pel president espanyol, que ha distingit entre 'refugiats' que fugen de conflictes i 'immigrants' de caire econòmic, cal donar suport de forma coordinada als països d'origen d'aquestes persones.

Mariano Rajoy ha dit que encara no coneix la proposta de la Comissió Europea sobre el repartiment de 160.000 refugiats entre els països de la UE perquè encara no s'ha fet de forma "oficial". Tot i això, el president espanyol ha dit que Espanya "està a favor de les quotes" i que hi participarà. Rajoy també ha reclamat a la Comissió Europea que no treballi "a curt termini" perquè això crea "solucions letals".

El primer ministre britànic, David Cameron, també ha apostat per solucionar la crisi a Síria, però ha admès que això comportarà "temps". Mentrestant, ha dit, els britànics compliran "amb les obligacions morals acollint gent directament des dels camps de refugiats". Cameron ha destacat que és important que els refugiats no emprenguin "el perillós viatge" cap a Europa sense tenir garantit l'asil. "La millor manera d'ajudar la gent no és encoratjar-la a fer aquest viatge perillós, sinó acollir-la directament des d'origen", ha remarcat Cameron, que destinarà 100 milions de lliures addicionals als camps de refugiats a Síria, Jordània, Turquia i el Líban.

Aamb ordre

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, creu que les iniciatives per a l'acollida de refugiats sirians que han iniciat ajuntaments com Barcelona o Madrid és "molt lloable" però cal ser sensat" i "ordenar el procés". Segons Rajoy en aquesta qüestió cal "anar tots junts i tenir els mateixos objectius" i per tant s'ha de vehicular a través d'instruments com al Conferència Sectorial d'Immigració que es reunirà la setmana que ve a Madrid, on participa l'executiu espanyol -que hi té majoria absoluta- les comunitats autònomes i una representació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

En roda de premsa amb el premiar britànic, David Cameron, a La Moncloa, Rajoy ha insistit a demanar a Europa que adopti una "solució global" i no "individual" sobre els refugiats. "És el que demano i tornaré a demanar a la Comissió Europea", ha dit quan ha estat preguntat per l'oposició del govern espanyol a la quota de refugiats que Europa.

Rajoy ha insistit que malgrat que diverses ciutats espanyoles ja han començat a treballar en l'acollida "si volem ser operatius i eficaços" el que és eficaç és "ordenar aquest procés, anar tots junts i tenir els mateixos objectius".

"De moment és molt lloable les decisions que han pres alguns ajuntaments i el seu oferiment, però es que tampoc sabem en aquest moment a quantes persones hem d'acollir".

Prèviament, en roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha llançat un missatge en la mateixa direcció i ha apuntat que en la mesura que la política respecte als refugiats és una questió "d'Estat" cal que aquest sigui un procés coordinat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema