Antonio Martín Marugán, l'interventor del tren sinistrat la passada setmana a Santiago de Compostel·la, ha reconegut que va trucar per telèfon al maquinista, però que "en sortir del tren portava el mòbil en la butxaca".

L'interventor ha fet aquestes declaracions a les portes dels Jutjats de Santiago de Compostel·la, on ha estat citat per declarar com a testimoni davant el jutge Luis Aláez que investiga el tràgic accident.

L'interventor ha reconegut als periodistes que es trobaven a les portes del Jutjat que havia fet una trucada al maquinista Francisco José Garzón Amo però que en sortir del comboi, després de l'accident, portava el mòbil en la butxaca.

Antonio Martín Marugán ha arribat al Jutjat a les 09.15 i poc després ha sortit de la seu judicial per tornar a entrar minuts abans de les deu, hora a la qual havia estat citat per prestar declaració.

El maquinista va rebre un avís

Francisco José Garzón Estimo va parlar per telèfon mentre el tren circulava a 199 km/h amb l'interventor fins a 11 segons abans de l'accident i va escoltar entretant un avís que indicava la proximitat del tram amb un límit de 80 km/h.

El minuciós informe del contingut de les caixes negres elaborat per la Unitat Central de Criminalística de la Comissaria General de la Policia Científica, al que ha tingut accés Efe, fixa el primer registre de veu a les 20:39:15, després de sonar el telèfon corporatiu de Garzón, extraviat després del sinistre, a les 20:39:06.

El diàleg es perllonga un minut i quaranta segons, encara que no queda constància que pengin en algun moment.

A les 20:41:06, i fins a les 20:41:16, es percep l'inici del so d'arrossegament del comboi a conseqüència del descarrilament.

En el moment del so d'avís de la trucada que va fer el supervisor dels serveis a bord des del vagó 3 al conductor, el tren circulava a 199 quilòmetres per hora, dins del límit permès i normal en el tram del recorregut en el qual es trobava.

Quan es detecta el primer avís acústic d'un senyal avançat (I,7-via lliure), que segons ha explicat Renfe indica la proximitat de la bifurcació de A Grandeira, amb un límit de 80 quilòmetres per hora, la velocitat és, igualment, de 199 km/h, mentre que a les 20:40:55, coincidint amb l'últim so de veu exclamatiu de Garzón Amo (*aaayyyyy!), aquesta velocitat es veu reduïda a 195.

A les 20:40:56, figura de nou una altra balisa i un avís acústic, a escassos cinc-cents metres del lloc del sinistre. Quatre segons més tard, a les 20:40:59, el maquinista activa el fre d'emergència, i, a les 20:41:02, sona un altre avís acústic.

L'Alvia que cobria la ruta entre Madrid i Ferrol descarrila a les 20:41:06 a 179 quilòmetres per hora, en el punt quilomètric 84,413. A les 20:41:10 s'empra el fre d'emergència i la velocitat baixa a 153 quilòmetres per hora, encara que ja una vegada que el tren, compost per tretze vehicles, ha impactat i es desencaixa.

En l'accident van morir 79 persones i més de 150 van resultar ferides.

L'informe sobre suports electrònics i informàtics va acompanyat de gràfics en els quals s'analitzen tant les dades de veu com les velocitats.

Declara l'interventor com a testimoni

El jutge instructor Luis Aláez ha convocat per a aquest matí, a les 10:00 hores, a l'interventor, amb l'objecte de prendre-li declaració en qualitat de testimoni en el Jutjat d'Instrucció número tres de Santiago.

Garzón Amo, que rep ajuda psicològica, està imputat per 79 homicidis i una pluralitat de delictes de lesions, en tots dos casos per imprudència professional.

En l'anàlisi de dades han estat presents, per part de Renfe, el cap d'àrea de recerca tècnica d'accidents i el cap de maquinistes; d'Adif, el gerent i un tècnic de l'àrea de seguretat de Circulació Nord-oest, així com un representant de Foment.