La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a insistir en què l'executiu de Mariano Rajoy actuarà "dins el marc que permeten la Constitució i les Lleis" respecte a la possibilitat de convocar un referèndum sobre la independència a Catalunya i ha volgut recordar que "aquest punt està força decidit per la jurisprudència". Sáenz de Santamaría ha volgut deixar clar, davant la insistència dels periodistes, que el primer a conèixer la resposta a la carta que el president del govern de la Generalitat, Artur Mas, va enviar a Rajoy la setmana passada serà el propi "remitent".

Sáenz de Santamaría ha fet aquestes manifestacions durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres en què ha subratllat que "el govern segueix un esquema" que consisteix en rebre la carta, "valorar-la i contestar-la" i ha puntualitzat que "el primer que se n'assabenta d'aquesta contestació és el remitent". Sáenz de Santamaría ha afegit que "aquesta és la forma que entenem ja que hem de mantenir la lleialtat i el respecte a les institucions" i ha acabat puntualitzant que "nosaltres no invertirem aquesta manera de treballar".

El govern espanyol no pot intervenir ni influir en la decisió sobre la recusació d'un membre del TC

Soraya Sáenz de Santamaría ha volgut deixar clar que el govern espanyol no intervindrà en cap decisió que pugui prendre el Tribunal Constitucional sobre la recusació del seu president sol·licitada pel govern de la Generalitat. És per això que ha sentenciat que "no puc intervenir ni influir en una decisió del Tribunal" i ha afegit que "els mecanismes d'abstenció i de recusació estan legalment previstos".

En aquest sentit, ha afegit que el TC és "una institució que té un ús acreditat" i que s'ha de tenir en compte que per formar part d'aquest tribunal "es requereixen 15 anys d'experiència". És per això que Sáenz de Santamaría ha volgut subratllar que "les persones que hi arriben, ho fan amb una vida anterior i amb una experiència dilatada" i ha acabat puntualitzant que "hi ha hagut supòsits de recusació acceptats i altres no acceptats" i que, per tant, és una decisió que "correspon al ple".