El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret llei que contempla els llindars de renda i de rendiment per als programes de beques, segons ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. La nova mesura manté una nota de tall de 5,5 per optar a una beca tant per al Batxillerat com per accedir a la gratuïtat de les taxes universitàries. Pel que fa a les beques que van més enllà de les taxes, el decret exigeix una nota de 6,5. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat que el nou decret "respecta el principi d'equitat i el dret a l'educació".

Soraya Sáenz de Santamaría ha donat a conèixer l'aprovació d'aquest decret durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres i ha resumit la mesura dient que "a mateix nivell de renda, major rendiment vol dir major beca i a mateix nivell de rendiment, menor renda es tradueix en major beca". "tots els alumnes que compleixin les condicions rebran un import fix bàsic" i " impedeix la concentració d'imports sense tenir en compte el rendiment", ha recordat Sáenz de Santamaría.

Durant la seva exposició, la vicepresidenta espanyola ha matisat que "s'estableix un sistema que combina les quanties de beca amb els nivells de rendiment" i que, d'altra banda, "s'estableix la necessitat d'un rendiment superior, del 6,5, quan es tracti d'ajuts que vagin més enllà de les taxes". La nota mitjana de la nota de tall per gaudir de l'exempció del pagament de les taxes universitàries serà finalment de 5,5. Per mantenir aquesta ajuda, els alumnes hauran d'aprovar un 90 per cent dels crèdits en els graus d'Humanitats, un 80 per cent en Ciències de la Salut i un 65 per cent dels crèdits en les enginyeries i arquitectura.

Pel que fa a les ajudes que vagin més enllà de les taxes, el decret de beques estableix un 6,5 com a nota de tall. Per renovar-les cada any, caldrà que els d'un grau tècnic aprovin el 85% del crèdits matriculats (o el 65% amb una nota mitjana de 6); els de ciències un 100% (o un 80% amb una nota d'un 6); els de ciències de la salut un 100% (o un 80% amb una nota d'un 6,5), i els de ciències socials i jurídiques i arts i humanitats un 100% (o un 90% amb un 6,5).

El nou sistema de beques s'ha endurit en alguns punts com el batxillerat ja que, anteriorment, només calia matricular-se a aquests estudis per poder sol·licitar una beca, i ha generat diversos enfrontaments entre el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i la comunitat educativa perquè inicialment Wert va plantejar un 6,5 de nota per evitar pagar les taxes universitàries. Un extrem en què el ministre va haver d'acabar cedint pel rebombori que va generar i va acabar fixant un 5,5 de mitjana.