La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, han acordat aquest dimecres buscar de forma "urgent" una solució "de fons" per al problema dels desnonaments. Segons dos comunicats que han fet públics, les dues parts s'han posat d'acord que el procediment es durà a terme a través d'un decret Llei acordat o bé per una Llei tramitada per la via d'urgència. Després de la trobada d'aquest dimecres, govern espanyol i PSOE han convocat per dilluns una reunió d'experts amb tres representants de l'executiu i tres designats pel PSOE per dissenyar els detalls tècnics de la proposta.

Les pressions dels moviments socials i del poder judicial, que s'ha mobilitzat per reclamar a Mariano Rajoy que busqui solucions al problema dels desnonaments, el govern espanyol i el PSOE han acordat finalment fer passos de la mà en aquesta direcció. A la reunió que ha tingut lloc aquest dimecres -anunciada però sense cobertura per part dels mitjans- Sáenz de Santamaría i Valenciano han pactat una sèrie de solucions "pal·liatives i preventives" per abordar el problema.

Prioritat a les famílies en situació vulnerable

El principi d'acord assolit -perquè el text de la nova Llei o decret encara s'ha de pactar- estableix que es donarà prioritat a les famílies en situació més vulnerable, com les famílies amb fills o amb persones grans al seu càrrec. En tot cas, les dues parts s'han compromès a afrontar d'arrel la situació i fer-ho a través de la via que entenen que és més ràpida, que és a través d'un decret Llei acordat o bé mitjançant una llei tramitada per via d'urgència.

Després de la trobada, el pròxim dilluns se celebrarà una reunió de sis experts, tres per cada part, per dissenyar els detalls tècnics de la proposta. Segons els comunicats, la voluntat de les dues parts és fer-ho tot en el termini més breu possible i estudiar també mesures per a famílies que ja han estat desallotjades de les seves llars i es troben en la situació més vulnerable.

En el text que ha enviat als mitjans, el govern espanyol afirma que el seu objectiu és que les mesures s'assoleixin "amb el màxim consens, tinguin la major efectivitat i resolguin aviat el drama dels desnonaments".