Mariano Rajoy provarà aquest dimecres d'aconseguir un primer pas per a dur a terme una reforma laboral "urgent". El líder del PP rebrà a les 11 del matí al secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, a la una del migdia al president de la CEOE, Joan Rosell, i a les cinc de la tarda al secretari general de la UGT, Cándido Méndez. A tots tres els demanarà col·laboració per engegar tan aviat com sigui possible un nou marc que faci guanyar competitivitat a l'economia espanyola. El president electe ha rebut l'aval de la Comissió Europea per provar d'impulsar la reforma, mentre que el president de la CEOE, Joan Rosell, li ha reclamat que concreti d'una vegada per totes les mesures que vol aplicar.

Les reunions amb els sindicats i la patronal d'aquest dimecres arriben després que Rajoy rebés al seu despatx la setmana passada els principals exponents de la banca espanyola, i s'emmarquen en un calendari molt pendent de l'agenda europea, la constitució de les Corts el dia 13 de desembre i la presa de possessió del nou govern espanyol.

Rajoy vol enllestir la reforma laboral per la via ràpida per posar-la en marxa tan aviat com sigui possible. El PP buscarà el consens però en cap cas està disposat a emprendre el llarg camí negociador del govern de Zapatero, que igualment va desembocar en una vaga general. El líder del PP és conscient de les dificultats amb què va topar l'anterior executiu a l'hora de pactar una reforma laboral que va haver d'aprovar finalment en solitari i per decret.

Per aquest motiu ha preferit celebrar les reunions amb sindicats i patronal per separat. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ja va apuntar obertament que el nou president espanyol aspira a un acord, però si cal exercirà en solitari el lideratge que li atorguen les urnes i actuarà segons cregui convenient.

Precisament aquest dimarts Rajoy ha obtingut l'aval de la Comissió Europea per a la reforma laboral. El vicepresident de la Comissió Europea, Antonio Tajani, ha expressat el seu suport incondicional a la proposta després que tots dos han mantingut una trobada a Madrid, tot i que també ha admès que Rajoy no li ha concretat en què consistirà la reforma.

Pròxima estació: dèficit

Rajoy ha citat dijous a la seu del PP al carrer Génova de Madrid tots els presidents autonòmics i regionals del PP amb l'objectiu de marcar les línies d'austeritat que han de fer possible el compliment de l'objectiu de dèficit. El president electe vol "plasmar des de ja a fets reals" el contingut de la reforma de la Constitució que va pactar amb el PSOE.

La seva agenda també inclou la reunió de la direcció del PP el dia 5 de desembre, l'assistència a la reunió del Partit Popular Europeu el dia 7 a Marsella (amb Merkel i Sarkozy), i una trobada amb José Luis Rodríguez Zapatero per preparar la cimera de caps d'Estat de la UE a Brussel·les del dia 9 de desembre, on no hi assistirà cap membre del PP.

En aquesta cita amb Zapatero, tots dos han de fixar la posició que el president en funcions defensarà en nom de l'Estat. En converses telefòniques amb els seus homòlegs francès i alemanya, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, Rajoy ha reiterat que l'Estat "complirà els seus compromisos" d'austeritat per ser "a la primera divisió" de l'euro.

L'absència de mesures concretes a una setmana de la seva victòria inquieta la CEOE. El president de la patronal espanyola, Joan Rosell, li ha reclamat obertament que deixi de banda els "titulars" i concreti els seus plans d'una vegada per totes.

Entre altres, Rosell l'ha emplaçat a exposat els seus plans per a la reforma laboral, però li ha demanat que no la impulsi per decret com va haver de fer José Luis Rodríguez Zapatero. Segons Rosell, la reforma ha de tenir tres grans eixos: les modalitats de contractació, la flexibilitat interna i els costos d'acomiadament.

Després de la constitució del Congrés el 13 de desembre, el PP preveu que el debat d'investidura es produirà entre el 20 i 21 de desembre i que la presa de possessió de Rajoy serà el 22 de desembre. El divendres 23 se celebrarà el primer Consell de Ministres del nou govern espanyol.