El president electe del govern espanyol, Mariano Rajoy, prendrà possessió el pròxim 22 de desembre però abans mantindrà una llarga bateria de contactes que comencen aquesta mateixa setmana amb empresaris i sindicats per provar d'impulsar la reforma laboral.

El líder del PP també preveu reunir-se dijous amb els presidents de les comunitats autònomes on governa i amb Zapatero abans del dia 9. Segons fonts del PP, dilluns passat va conversar via telefònica amb Artur Mas. Rajoy també ha parlat amb la majoria dels mandataris europeus per transmetre'ls un missatge de tranquil·litat. María Dolores de Cospedal ha promès que l'Estat "complirà" els objectius de dèficit, ha rebutjat una Europa a dues velocitats.

El PP vol "plasmar des de ja a fets reals" el contingut de la reforma de la Constitució per incloure-hi els objectius de dèficit i per aquest motiu Mariano Rajoy ja ha convocat per a aquest dijous a última hora del matí els presidents autonòmics dels territoris on governa per assegurar que no hi ha desviaments ni imprevistos. També hi assistiran els líders dels territoris on no governa, com Alícia Sánchez Camacho.

La cita serà a la seu del carrer Génova després que el passat dilluns, segons fonts del PP, ja va mantenir una primera conversa telefònica amb el president de la Generalitat, Artur Mas, on no van entrar en detalls sobre les mesures adoptades pel Govern a Catalunya. Dimarts també va parlar amb el president del PNB; Iñigo Urkullu. Rajoy vol assegurar que l'Estat compleix els objectius de dèficit al 2012 després que els populars donen per fer que l'Estat no assolirà aquest 2011 el 6% previst.

La reunió amb els presidents és la primera d'una llista de cites a l'agenda que inclou la reunió de la direcció del PP el dia 5 de desembre, l'assistència a la reunió del Partit Popular Europeu el dia 7 a Marsella (amb Merkel i Sarkozy), i una trobada amb José Luis Rodríguez Zapatero per preparar la cimera de caps d'Estat de la UE a Brussel·les del dia 9 de desembre, on no hi assistirà cap membre del PP.

A més, aquesta setmana Rajoy té intenció de reunir-se amb els sindicats i patronal per impulsar la reforma laboral, un dels eixos prioritaris d'aquests primers mesos de mandat. El dia 12 de desembre també presidirà la directiva nacional del PP -on convocarà el congrés de febrer i donarà a conèixer les persones que els populars proposaran per a presidents del Congrés i del Senat.

No a l'Europa de dues velocitats

Rajoy ha mantingut converses aquesta setmana amb líders mundials i europeus i a tots ells els ha transmès el missatge que l'Estat està en disposició de complir en el futur amb els objectius de dèficit. Són les dues primeres prioritats que ha marcat a l'agenda: Europa i el dèficit.

En una setmana en què es reuneix l'Ecofin, el govern en funcions, Rajoy ha promès a tots els mandataris que l'Estat "ha adquirit un compromís de dèficit i el complirem", en paraules de la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. El missatge també va de portes endins. "Ens hi juguem la credibilitat d'Espanya".

El tercer dels objectius és el sistema financer. En aquest sentit Rajoy ha traslladat la seva voluntat de concloure el procés de sanejament i reestructuració. El quart, ha afirmat De Cospedal, és la reforma laboral.

Encara no té totes les dades

A la roda de premsa posterior a l'executiva del PP De Cospedal ha expressat el rebuig a una Europa de dues velocitats i ha afirmat que en cas que es produeixi el seu govern farà el que calgui perquè sigui a primera divisió. En aquest marc, ha qualificat "d'indispensable" que Europa "prengui decisions encaminades a ajudar els que compleixin o vagin a complir l'objectiu d'estabilitat i que no es mantinguin per més temps les grans diferències entre els països a l'hora de rebre finançament".

Amb tot, el PP no s'atreveix a certificar que l'Estat complirà els objectius aquest any i de fet, Rajoy no comunicarà quines seran les primeres actuacions fins a la presa de possessió. El motiu, segons María Dolores de Cospedal, és que l'executiu en funcions encara no ha facilitat tota la documentació sobre l'Estat real dels comptes espanyols.

Presa de possessió el 22 de desembre

Després de la constitució del Congrés el 13 de desembre, el PP preveu que el debat d'investidura es produirà entre el 20 i 21 de desembre i que la presa de possessió de Rajoy serà el 22 de desembre. El divendres 23 se celebrarà el primer Consell de Ministres del nou govern espanyol.

No valora el "tiquet moderador"