El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat aquest dimarts des del Senat la política lingüística del seu govern, que segons ha assegurat és la 'adequada' perquè es troba 'en un punt mitjà' i 'd'equilibri' entre els que pensen que el castellà 'es prohibeix' a alguns territoris i els que diuen que les llengües cooficials 'estan marginades'. No obstant, ha admès que encara cal 'perfeccionar' l'impuls a les llengües cooficials i que queda 'camp per recórrer' en alguns àmbits com la Justícia.

Zapatero ha fet aquestes manifestacions en el transcurs de la sessió de control del Senat al govern espanyol en resposta a una pregunta del senador del PNB Joseba Zubia. El president espanyol ha assegurat que el govern espanyol 'ha complert els seus compromisos' en els àmbits de les seves competències, i ha citat un reguitzell d'actuacions del seu executiu en impuls de les llengües cooficials.

Entre d'altres, ha assegurat que el seu govern ha desplegat una 'activitat intensa' en l'àmbit de la UE, i també ha fet avenços en l'ús de llengües cooficials en les campanyes institucionals, en el contingut de l'Estatut del funcionari, així com la modernització dels procediments administratius, la Llei d'Educació o les subvencions per a l'edició de llibres escrits en català, basc o gallec.

Segons Zapatero, el balanç de la seva acció per a impulsar les llengües cooficials és 'clarament positiu' però l'impuls de les llengües cooficials encara es pot 'perfeccionar'. Per aquest motiu ha assenyalat que en la seva pròxima reunió el Consell de les llengües cooficials estudiarà un informe sobre l'ús de les llengües a l'administració de l'Estat, fet que permetrà adoptar les 'mesures complementàries' que el govern espanyol estimi necessàries.

Uns arguments que no han convençut el portaveu del PNB al Senat, Joseba Zubia, que ha acusat el president espanyol d'incomplir unes promeses 'buides de contingut' que 'van començar i acabar amb el seu discurs'. Zubia ha recordat que la realitat és molt diferent del discurs oficial. 'La societat espanyola és plurilingue', ha dit, però 'la pràctica de les administracions és pròpia d'un país monolingüe' i Zapatero, a més de ser 'creient', hauria de ser 'practicant'.

El senador del PNB ha recordat al president espanyol que el propi Consell d'Europa diu en un informe que l'Estat té grans dèficits en el compliment dels seus deures en matèria lingüística i demana al govern espanyol que adopti mesures per permetre l'ús de les llengües cooficials en l'administració o als mitjans de comunicació.