L'Encesa Solidària organitzada per La Salle Figueres ha arribat a la seva vint-i-dosena edició, es va celebrar el dijous 29 d'abril i com la gran majoria d'esdeveniments d'aquest darrer any s'ha hagut d'adaptar a la situació que vivim. Altres anys, aquest acte solidari es feia en un espai públic de la ciutat de Figueres, com les escales de la Parròquia de la Immaculada o les escales de la plaça de l'Església Sant Pere, però en aquesta ocasió no ha pogut ser així i s'ha dut a terme a dins del mateix centre educatiu, i s'ha fet públic a través d'un vídeo penjat a la web i a les xarxes socials de l'escola.

Aquest esdeveniment és l'acte de tancament del Dia de La Salle, i és organitzat des de l'equip de Pastoral del centre, que enguany ha estrenat nova coordinadora, la mestra Montse Moreno, que ha substituït després de molts anys a la professora Maria José Sánchez.

En l'Encesa Solidària es busca recaptar diners per a l'ONG Proide a partir de la venda de llantions, que ha estat d'una aportació màxima de 2 euros «ja que aquest any només hem deixat que les famílies que ho desitgin comprin un únic llantió, i les que hi hagin col·laborat en rebran un el dia 4», afirma Montse Moreno. Proide és una ONG que forma part de les escoles de La Salle Catalunya, i que té dues missions principals: la primera és garantir el dret a l'educació oferint oportunitats educatives de qualitat per a infants, joves i adults de col·lectius desfavorits, i la segona és promoure una educació transformadora per tal de «forjar en la societat catalana una consciència global per corregir les desigualtats i exigir els mateixos drets per a totes les persones».

Cada curs, Proide es marca com a objectiu un projecte sempre relacionat amb l'educació en països en vies de desenvolupament, i aquest any es concreta en condicionar una petita escola de Madagascar. «L'educació és el motor, el combustible i l'única esperança per moure els canvis que es necessiten per assolir un món millor», explicava Juanjo Rodríguez, director de La Salle Figueres, durant l'acte.

«Des de fa 22 anys, l'escola, l'AMPA, les famílies i moltes generacions d'alumnes i exalumnes hem fet pinya per aportar la nostra solidaritat i donar suport als projectes de cooperació de Proide», va exposar el director durant l'encesa. I és que tot i la distància i la virtualitat es va voler mantenir al màxim l'esperit de l'acte, fent protagonistes als alumnes. Primer els infants de sisè van encarregar-se de col·locar els llantions escrivint les lletres de Figueres, el logo de l'escola i dibuixant unes papallones, recordant al cartell del lema d'aquest any que és «I tu, què tries?» que «fa referència a què es tria ser amb els que ens envolten: ser generós, bona persona, solidari...», afirma Montse Moreno.

A causa de les mesures per la Covid-19, a l'Encesa només hi van poder assistir un nombre reduït de persones: una quinzena d'alumnes voluntaris de 4t d'ESO, l'equip de Pastoral, l'equip directiu i l'exdirector del centre. Tots ells van participar en il·luminar el gimnàs del col·legi, espai on es va desenvolupar l'esdeveniment, i tot seguit van deixar unes imatges amb diferents valors que es treballen al centre al voltant de les espelmes. Tot seguit, Juanjo Rodríguez va adreçar unes paraules a la comunitat educativa de La Salle Figueres, i a continuació els voluntaris de 4t d'ESO van explicar «El Conte dels Colors». Per tancar l'acte es va cantar la cançó «L'Esperança de la Salle» i la coordinadora de Pastoral va fer un agraïment.

Durant tot el dia, La Salle va estar celebrant la seva diada, d'una manera molt atípica. No es va poder fer la gran cerimònia al pati de l'escola amb presència de tota la comunitat educativa que obria la festa i es va fer dins de les aules, a partir d'una presentació que hi incloïa: una pregària, un vídeo gravat amb representants de tots els cursos, des de P3 a 4t d'ESO, donant la benvinguda a aquesta festivitat, un conte, un vídeo sobre l'amistat, els himnes de l'escola, un vídeo gravat des d'un dron passant per totes les instal·lacions del centre i un comiat. Tampoc es va poder fer l'ofrena floral a Sant Joan Baptista, Fundador de les escoles salesianes, i aquest any ha estat l'escola qui ha fet una ofrena a cada classe, deixant una ornamentació floral cadascuna.

Venda de samarretes i parada de llibres

Venda de samarretes i parada de llibresA causa de la pandèmia, no s'han pogut realitzar la majoria d'accions que duien a terme en cursos anteriors per recaptar diners per Proide, com és el cas dels esmorzars solidaris o la parada de manualitats. Sí que s'ha pogut fer la venda de samarretes i la parada de llibres de segona mà per Sant Jordi. També van fer una campanya d'aliments solidaris que es va donar a Càritas, i la campanya de material escolar que es va portar a la Fundació Comtal, amb la que treballa La Salle.

La SalleTrail

La SalleTrailA més, fins al 9 de maig es pot participar en la VII SalleTrail, un esdeveniment gratuït. Per obtenir un dorsal cal inscriure's a la web de La Salle Figueres, i es proposen tres rutes per Figueres o també es pot fer un itinerari lliure. Les persones que enviïn una fotografia amb el dorsal a comunicacio@figueres.lasalle.cat entraran en el sorteig de dos lots de productes cortesia dels comerços de la ciutat.

S'ha aprofitat, i s'ha ajuntat amb la Papam, la pujada a Montserrat que organitza Salle Catalunya, i que enguany es fa de manera descentralitzada anant al santuari més proper a cada centre. La Salle Figueres pujarà a la Mare de Déu del Mont, i és una activitat oberta a tota la comunitat educativa de l'escola.