Hi ha diferència: això és el que costa tenir tota la nit l'aire condicionat i el ventilador posat

L'onada de calor fa que moltes llars espanyoles utilitzin l'aire condicionat o el ventilador per a poder dormir

Ventilador o aire condicionat? El més saludable, barat i ecològic

Així pots fer servir el teu aire condicionat a l'estiu per a estalviar en la teva factura de la llum

Una persona estirada al llit.

Una persona estirada al llit. / Arxiu

Pablo Gallén

L'onada de calor és un problema difícil de suportar per a moltes persones. Un dels grans remeis contra les altes temperatures és l'ús de ventiladors o d'aire condicionat, a banda dels banys en piscines o platges i les dutxes d'abans de dormir.

No obstant això, quan la calor és insuportable també durant la nit hi ha moltes persones que es pregunten què fer o com combatre aquesta situació. Hi ha diversos remeis casolans com obrir les finestres, posar aigua tèbia en una bossa d'aigua calenta i descansar les plantes dels peus... Però, si cap truc et serveix i ets dels quals prefereix fer servir l'aire condicionat o el ventilador, a continuació veuràs quin cost té.

S'estima que el consum d'energia que usa un aire condicionat mitjà funcionant tota la nit suposa uns 7 euros setmanals amb els preus actuals, mentre que la despesa similar d'un ventilador a penes arriba a 40 cèntims setmanals.

Un aire condicionat de tipus "split", el més utilitzat ara mateix a Espanya, consumeix entre 1.000 i 1.300 watts, que equival a 1 i 1,3 quilowatts. Tenint en compte que el preu del kWh és, de mitjana, uns 0,095 euros entre les 00:00 i les 8:00 hores, tenir l'aparell funcionant durant aquest interval de temps costaria uns 0,76-0,98 euros diaris. Amb petites variacions del preu de la llum que podria elevar el cost a 1,10 ó 1,20 euros.

D'altra banda, per a aquelles persones que prefereixen utilitzar el ventilador, el qual té alguns avantatges com que no resseca la gola, el cost és d'uns 0,06 euros diaris tenint en compte que hi ha molts tipus d'aparells. Un ventilador dempeus amb un consum de 75 watts suposaria una despesa de 0,40 euros setmanals.

Però, el principal inconvenient és que el ventilador només mou l'aire i en dies especialment calorosos potser no és el millor aliat contra la calor, malgrat que és la solució més ecològica i també més barata.