Figueres

8M a l'Alt Empordà: Les dones a la comarca cobren un 21% menys que els homes

Aquesta bretxa de gènere és superior a la de Catalunya i Espanya

Acte institucional al Consell Comarcal.

Acte institucional al Consell Comarcal. / CCAE

Emporda.info

Segons el Pla Comarcal d’Igualtat de Gènere, la bretxa de gènere a l’Alt Empordà és superior a la de Catalunya i Espanya. És a dir, les dones a l’Alt Empordà cobren un 21% menys que els homes, mentre que a Catalunya és d’un 20,6% i a Espanya un 19,50%.

La presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, ha obert l’acte institucional del 8M amb un discurs reivindicatiu, en el que ha fet especial menció a diverses problemàtiques en les que es troben les dones avui dia, com els treballs de cures, el sostre de vidre o la bretxa salarial de gènere.

La presidenta ha assegurat que “les dones són les principals responsables dels treballs de cures, i això fa que les dones hagin de dedicar-hi moltes hores, deixant de banda altres activitats que podrien ser més gratificants o remunerades”. De fet, Martínez ha afirmat que aquesta dedicació es converteix sovint en una barrera per accedir al mercat laboral.

Segons les dades que ha anunciat la presidenta en el seu discurs, el Pla Comarcal d’Igualtat de Gènere de l’Alt Empordà diu que l’any 2021 hi havia un total de 3.763 homes a l’atur i, pel que fa a dones, una xifra superior: 4.659. La diferència es fa més evident en la franja d’edat de 25 a 39 anys. “Possiblement perquè les dones en aquesta edat es queden embarassades i han de cuidar els fills. Sovint són les dones les que han de deixar de treballar per cuidar els fills, mentre que els homes continuen treballant”, ha afegit.

Un altre dels temes que Martínez ha mencionat al seu discurs són les condicions de les treballadores de la llar. “És un sector que des de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà se li dona especial importància, ja que és un dels col·lectius que ha estat més invisibilitzat i maltractat institucionalment i socialment”, ha remarcat.

La concentració ha procedit amb la lectura del manifest, amb la participació de les conselleres comarcals i tècniques de la institució, i ha conclòs amb la reproducció d’un vídeo creat per reivindicar la dona treballadora a la comarca.