L'índex de preus al consum (IPC) va baixar un 0,1% a l'abril en relació amb el mes anterior i va retallar la taxa interanual 1,4 punts, fins al 8,4%, per l'abaratiment de l'electricitat i les benzines, segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'IPC no baixava tant en un sol mes des de fa més de 35 anys, concretament des del gener del 1987. El de l'abril és, a més, el primer descens que experimenta després de dos mesos de forts ascensos, que el van portar a situar-se al març en el 9,8%, la taxa més alta en gairebé 37 anys.

Segons Estadística, la rebaixa de l'IPC interanual fins al 8,4% es deu, principalment, als descensos dels preus de l'electricitat i els carburants. En canvi, els preus dels aliments van registrar a l'abril un repunt més gran que en el mateix mes del 2021.

L'INE incorpora en l'avançament de les dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar a l'abril un punt, fins al 4,4%, el valor més alt des del desembre del 1995. D'aquesta manera, la subjacent se situa quatre punts per sota de la taxa de l'IPC general.

Els preus baixen un 0,1% a l'abril

En taxa mensual, l'IPC va registrar a l'abril un descens del 0,1% respecte al març, la primera caiguda després de dos mesos d'alces. Es tracta, a més, de la primera taxa mensual negativa de la inflació en un mes d'abril en 30 anys, concretament des de l'abril del 1992.

En el quart mes del 2022, l'índex de preus al consum harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el 8,3%, un punt i mig per sota de la del març.

Per la seva banda, l'indicador avançat de l'IPCA va retrocedir un 0,2% en taxa mensual.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del mes d'abril el pròxim 13 de maig.