El coronavirus provocarà una pressió a la baixa sobre la inversió estrangera directa d'entre un 5% i un 15% a escala global, segons les estimacions de la UNCTAD recollides per l'Observatori amec. De mitjana, les empreses multinacionals han rebaixat les estimacions de guanys per al 2020 en un 9%. Tot i això, l'impacte econòmic es concentrarà en les economies directament afectades per l'expansió del covid-19. A l'Estat, el percentatge d'empreses que preveuen un augment de facturació el 2020 ha caigut un 18%. Al mateix temps, s'ha incrementat el nombre de companyies que anticipa un descens de les vendes, amb previsions equiparables quant a les plantilles, inversió o activitat internacional.

Segons BCG, el patró de recuperació més plausible implicaria un repunt del creixement que acabaria per absorbir el xoc. Tot i això, el 'think tank' Centre for Economic Policy Research (CEPR) preveu una recuperació més lenta. En aquest cas, els països més castigats inclouen el G7 i la Xina, que representen el 60% del PIB mundial, el 65% de la producció i el 41% de l'exportació de béns.

En qualsevol cas, si bé no s'espera que la crisi del coronavirus tingui un impacte tan "profund" com la financera de 2008, "la contracció del comerç no serà breu" i podria allargar-se fins a un any. "Les empreses no haurien d'esperar que finalitzi la crisi per planificar la recuperació", recomana l'informe 'Afectació del covid-19 sobre els negocis', recollit per l'Observatori amec.

Un dels països més afectats per l'expansió del virus és la Xina, que "probablement" experimenti una "forta contracció" del PIB en el primer trimestre de 2020 i una "modesta recuperació" el segon trimestre. Tot i això, les autoritats disposen d'un marge ampli per a l'estímul a través de la política monetària i fiscal.

De fet, segons l'informe de l'Observatori amec "només sis setmanes després del brot inicial, la Xina sembla estar a les primeres etapes de recuperació". Segons dades de BCG, una part de la producció ha repuntat. El consum de carbó, per exemple, ha passat d'un 43% respecte a 2019 en el moment més "crític" a un 75% actualment.

A Itàlia, es preveu que el tancament temporal de plantes de producció tingui un "fort" impacte, especialment per a les petites i mitjanes empreses. Tot i això, l'agència de protecció civil segueix permetent el moviment de mercaderies.

Als Estats Units, les últimes dades de l'Índex de Gestors de Compres d'IHS Markit apuntaven a un debilitament de la demanada al sector manufacturer al febrer. Tot i això, la declaració d'emergència nacional "no arriba a la dimensió" de les mesures preses a Europa i la prohibició d'entrada de ciutadans europeus no s'aplica a les mercaderies.