El compte enrere per al 'Black Friday 2018' ja s'ha activat. Però, t'has plantejat alguna vegada d'on ve aquest terme?. Es coneix com 'Black Friday' o divendres Negre el dia que inaugura la temporada de compres nadalenques amb cridaners descomptes en grans magatzems i petits comerços. A Estats Units és un dia festiu no oficial i se celebra el divendres següent al Dia d'Acció de Gràcies, és a dir, divendres que segueix al quart dijous del mes de novembre.

Les ofertes del Black Friday 'mouen un gran volum de vendes i serveixen d'aperitiu més que substanciós de les compres nadalenques.

L'origen etimològic del terme 'Black Friday' sempre ha estat envoltat de mites i rumors que han circulat al llarg dels anys. Als Estats Units, per exemple, s'ha arribat a pensar que el seu origen té a veure amb les morts reportades d'aquest dia per l'allau i el furor causat pel consumisme. Segons Mashable, es calcula que l'any 2006, almenys 10 persones van perdre la vida en aquest dia i que altres 111 van resultar ferides.

Un altre dels mites que envolten l'etimologia d'aquest terme és el que afirma que el seu origen té a veure amb el moment en què les finances de les empreses passen de números vermells a números negres a causa del gran flux de vendes que es donen en aquest dia .

Però l'origen de 'Black Friday' no té res a veure amb la mort, ni amb "passar de vermell a negre".

El seu origen es remunta al divendres 24 de setembre de 1869. Aquell dia dos inversors de Wall Street, Jay Gould i Jim Fisk, van pujar el derelicte de l'or per obtenir grans beneficis i van causar la caiguda del mercat d'aquell dia. El mercat de valors va caure un 20% i el comerç exterior es va aturar. Els agricultors van patir una caiguda del 50% en el valor de la seva collita de blat i blat de moro. A aquell divendres el van anomenar 'Divendres Negre'.

En la dècada de 1950, la policia de Filadèlfia va usar el terme de 'Divendres Negre' per referir-se al dia entre el Dia d'Acció de Gràcies i el dissabte de compres nadalenques. Aquest divendres una gran multitud de compradors i turistes envaeixen la ciutat i els policies han de treballar llargues hores per controlar tant a les persones com al trànsit. En aquell moment, el nom no agradava molt als comerciants de la zona, que van tractar de canviar-lo pel de 'Big Friday', però el nom alternatiu mai va tenir èxit.

A la dècada dels 80, el nom de 'Black Friday' va començar a associar-se a l'estat de l'economia de les empreses de passar de números vermells a números negres.

En 2013, va córrer el rumor a Internet que va relacionar la seva etimologia a temps anteriors a la Guerra Civil dels Estats Units on la pràctica de vendre esclaus el dia després d'Acció de Gràcies era tota una tradició. No obstant això, aquesta informació va ser desmentida per Snopes.com, reconegut portal que s'encarrega de desmitificar falses notícies i mites, l'any 2015.