El sector de la fruita dolça està vivint una crisi molt forta, i per aquest motiu Unió de Pagesos ha reclamat amb urgència al Ministeri un pla d'arrencada i un de reconversió del sector per tal de resoldre la problemàtica i encarar amb garanties la collita del 2019.

Tot i aquesta davallada important, l'Alt Empordà i les comarques gironines asseguren que, al territori, de crisi de preus no n'hi ha. "El motiu de ser aliens a aquesta crisi és que aquí no es cultiva tanta fruita dolça i, per tant, no ens afecten els problemes que fa temps que sentim que tenen a Lleida, per exemple", apunta Narcís Poch, responsable de la fruita dolça de l'Alt Empordà.

Lleida és la principal zona de Catalunya productora de fruita dolça, també anomenada de ­pinyol, i per aquest motiu aquest col·lectiu ha estat l'impulsor de la queixa conjunta d'Unió de Pagesos. Els principals objectius que pretenen aconseguir és reduir el nombre d'hectàrees destinades a les plantacions, i regular la producció de determinades varietats de fruita per tal que no es produeixin tants excedents en la collita. "Volen optar per una oferta més continuada i regular al llarg de l'any", explica Poch.

Els productors de fruites dolces de l'Alt Empordà són de caire menor, i el sector assegura que "tot i que han notat una petita davallada de preus, no els genera problemes majors perquè ells mateixos ja troben les vies per vendre directament els seus productes a mercats o empreses privades".

800 treballadors temporals

La campanya de la poma és la que ocupa principalment el sector de la fruita a l'Alt Empordà. Per una banda, la campanya del 2017 es va vendre bé i a bon preu, sense generar problemàtiques. Per altra banda, però, s'ha detectat un petit canvi de tendència de cara al 2018, i és que s'estima un 15% menys de producció. Per als treballs de recollida de pomes a l'Alt Empordà es necessiten unes 800 persones, segons Unió de Pagesos. Els temporers que s'hi dediquen són treballadors amb un contracte laboral de dos mesos, que recullen una mitjana de 2.000 quilos de fruita cada dia, i només el 20% són d'origen estranger.

Actualment els treballadors estan recollint les pomes de varietat Gal·la. Després vindran les vermelles i les Golden, al setembre. Les Fuji els prendran el relleu, per acabar amb les Pink Lady a finals del mes d'octubre.