Les demarcacions de Barcelona i Girona, amb un augment anual del valor afegit brut (VAB) del 3,6%, lideren el creixement econòmic del 2015 a Catalunya, seguides de Tarragona (3,5%) i Lleida (2,5%), segons la Memòria Econòmica de Catalunya que ha presentat aquest dijous el Consell General de Cambres. L´informe apunta que les quatre demarcacions s´han beneficiat d´una millora de l´activitat industrials i dels serveis, en especial de la bona temporada turística, les exportacions també han crescut a les quatre demarcacions catalanes, però ho han fet amb més intensitat e Lleida (9,6%), Girona (6,5%) i Barcelona (6,4%), que ha Tarragona, que ha registrat un increment més modest del 2,5%, que ha patit el descens de les vendes a l´exterior de productes químics i petroliers.

Pel que fa a l´evolució de l´ocupació, totes les comarques catalanes, a excepció de l´Alta Ribagorça i del Priorat, han registrat un augment del nombre d´afiliats a la Seguretat Social. Les comarques amb creixements més elevats (per sobre del 5%) han estat el Berguedà, Osona, el Vallès Oriental, el Gironès, la Vall d´Aran, el Pallars Sobirà i la Cerdanya.

Per demarcacions, segons les estimacions de la Cambra, el VAB a preus corrents de la província de Barcelona ha crescut un 3,6%, igual que el conjunt de Catalunya, gràcies sobretot a la bona evolució de la indústria i al dinamisme dels serveis. Les comarques que han registrat millor comportament del mercat laboral han estat el Berguedà, Osona i el Vallès Oriental.

L´economia de les comarques de Girona ha crescut a un ritme del 3,6% anual el 2015, una taxa similar a la de Catalunya. La bona evolució dels serveis, en especial el turisme, i de la indústria ha compensat el baix dinamisme de la construcció i del sector agrícola. Totes les comarques han registrat augments de l´ocupació, destacant el Gironès i la Cerdanya amb creixements per sobre del 5% anual.

L´economia de la demarcació de Lleida ha crescut menys que la mitjana catalana (2,5%), a l´igual que ha succeït amb l´evolució dels ocupats. Per contra, les exportacions han crescut un 9,6%, més que a la resta de demarcacions, gràcies al sector agroalimentari. L´única comarca que ha registrat un descens dels afiliats el 2015 ha estat l´Alta Ribagorça. En canvi, les comarques pirenaiques, com la Val d´Aran, el Pallars Sobirà i la Cerdanya, s´han beneficiat de la bona temporada turística pel que fa al mercat laboral.

Les comarques de Tarragona han crescut un 3,5%, lleugerament per sota del creixement mitjà de Catalunya en termes de VAB. La indústria ha liderat el creixement de la demarcació i també la creació d´ocupació, seguit pel sector agrícola. Totes les comarques a excepció del Priorat han registrat un creixement del nombre d´afiliats, però en cap d´elles s´ha superat el 5%. En general, les comarques del Camp de Tarragona han registrat una millor evolució del mercat de treball que les comarques de les Terres de l´Ebre.