L'estat espanyol ha registrat fins a l'octubre un dèficit de 40.065 milions d'euros en termes de comptabilitat nacional, fet que equival a un 3,70% del PIB, segons l'avançament de les dades d'execució pressupostària que ha presentat aquest dimarts el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Juan Manuel López Carbajo. El saldo negatiu acumulat pels comptes estatals durant els deu primers mesos de l'any és 8.133 milions menor al que hi havia ara fa un any (48.198 milions), fet que implica una reducció del 16,9%. Les xifres permeten l'executiu espanyol mostrar-se optimistes pel que fa als compromisos de dèficit adquirits.

Cal recordar que la xifra de l'octubre es calcula amb referència a la nova base del 2008, incorporada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en compliment de la normativa comunitària que obliga a calcular en funció d'aquesta base les dades estadístiques que es publiquen des del 30 de setembre.

Segons aquesta metodologia, el dèficit amb què els comptes estatals han tancat l'octubre és el resultat d'uns recursos no financers acumulats de 86.219 milions d'euros davant d'unes despeses no financeres que van assolir els 126.284 milions.

En termes de caixa l'Estat ha presentat un desequilibri de 26.734 milions, sensiblement inferior a la xifra de fa un any (34.850 milions).

La Secretaria d'Estat d'Hisenda i Pressupostos posa l'accent en el fet que la plena aplicació del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú està suposat al llarg de l'exercici variacions en les xifres d'ingressos i despeses de l'execució pressupostària de l'Estat respecte a les obtingudes el 2010. Això, indiquen, s'ha de tenir en compte a l'hora de comparar ambdós exercicis.

Les variacions afecten principalment als pagaments per transferències a les comunitats autònomes, que experimenten un descens important respecte l'any anterior, i als ingressos impositius, particularment per IRPF, IVA i impostos especials, a causa de l'increment del percentatge de cessió de la recaptació a les comunitats autònomes que suposa el nou model de finançament.

Pel que fa a les despeses no financeres, que no descompten la participació de les Administracions Territorials, cal dir que els ingressos van arribar fins a l'octubre als 153.799 milions d'euros, un 1,4% més que en el mateix termini del 2010. Els ingressos impositius, el 92% del total, van ser de 142.254 milions (un 1,2% més).

Els impostos directes van pujar a 78.255 milions (un 1,4% més) i els indirectes 63.999 milions (un 0,9% més). La resta d'ingressos no financers ha comportat 11.545 milions d'euros.

Pel que fa a pagaments no financers, van ser de 119.981 milions d'euros al tancament de l'octubre, un 18,2% menys que els 146.746 milions pagats en el mateix termini del 2010.

El descens està afectat per la disminució de les transferències corrents a les comunitats autònomes com a conseqüència de la plena posada en marxa del nou model de finançament que redueix les transferències pressupostàries a canvi d'una participació més gran en la recaptació d'impostos.

Finalment, les despeses de personal creixen un 2% per l'efecte de la paga a pensionistes del gener per compensar la desviació de l'IPC. Amb tot, el capítol de sous i salaris del personal actiu presenta una disminució de l'1,4%. Les despeses financeres, de la seva banda, s'incrementen un 12,2%.