La Comissió Europea (CE) donarà avui un impuls a la possible introducció de bons de deute comú a l'eurozona, en presentar una sèrie de propostes que aniran acompanyades de noves mesures per endurir el control dels pressupostos nacionals.

El president de la CE, José Manuel Durao Barroso, presentarà el llibre verd sobre la viabilitat de la introducció de "bons d'estabilitat", que obrirà un període de consulta.

El llibre verd forma part d'un paquet legislatiu més ampli que inclou dos projectes de regulació que presentarà el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, destinats a endurir la supervisió pressupostària a la Unió Europea (UE), especialment en l'eurozona i en els països rescatats.

Un tercer element és l'anàlisi anual del creixement econòmic, en el qual la Comissió exposarà les mesures a prendre en 2012 per apuntalar el creixement i la creació de llocs de treball, entre d'altres aspectes.

Pel que fa als eurobons, un esborrany que s'ha filtrat a la premsa recull tres opcions per a l'emissió de deute comú en l'eurozona: una contempla la substitució de tots els bons nacionals per bons d'estabilitat i amb garanties de tots els estats, i dos models preveuen un reemplaçament parcial amb o sense garanties plenes dels altres.

L'Executiu europeu vol vincular els eurobons a certes condicions, potser per aplacar les reticències alemanyes.

La Comissió considera que qualsevol tipus d'emissió de deute comú hauria d'anar acompanyada d'una supervisió fiscal reforçada, el que podria incloure fins i tot posar als països incomplidors sota algun tipus de "administració" exterior.

Països com Alemanya temen que si s'introdueixen els eurobons, els estats que han de posar en ordre les seves finances públiques deixin d'esforçar-se perquè es beneficiarien de les garanties dels altres i de la millor qualificació creditícia d'altres membres.

En aquesta línia el comissari europeu per a Afers Econòmics i Monetaris va avançar dimarts que exigirà en el context del reformat paquet de governança econòmica -que preveu sancions per l'incompliment dels objectius de deute i de dèficit- "normes fiscals numèriques", equivalents a limitar el deute, que preferiblement haurien de quedar reflectides en les Cartes Magnes.

També proposarà que un consell fiscal independent a nivell nacional contribueixi a una planificació pressupostària robusta i que la Comissió pugui revisar el projecte pressupostari dels països de l'eurozona abans del 15 d'octubre de cada any i, si cal, emetre la seva opinió sobre possibles modificacions.

La segona proposta de Rehn està reservada per als països de l'eurozona que reben assistència financera de la UE, per qui la supervisió reforçada i el programa de vigilància es faran per llei.

Aquestes mesures no requereixen un canvi al Tractat, ha assegurat.