El govern espanyol ha advertit aquest dimecres a les comunitats autònomes que les autoritzacions d'endeutament 'no han canviat ni canviaran el més mínim'. La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha enviat una carta aquest dimecres al vespre als presidents de les comunitats autònomes, avisant-los que les autoritzacions per incrementar l'endeutament requereixen l'Aprovació del Pla Econòmic Financer de reequilibri (PEF) del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) excepte que s'hagi superat el dèficit autoritzat. A més, també és necessària la subscirpció del Programa Anual d'Endeutament entre l'Estat i la comunitat, així com l'autorització de cada emissió per part del Consell de Ministres.

El Parlament ha aprovat aquest dimecres amb els vots a favor de CiU, PSC, PPC i ERC el projecte de llei que autoritza la Generalitat a endeutar-se. Aquest vespre però, la ministra Salgado ha tramès una carta al president del Govern, Artur Mas, així com a tots els presidents de les comunitats autònomes, alertant-lo que hi ha uns requisits mínims que s'han de complir per endeutar-se. Si no s'ha superat el dèficit autoritzat, serà necessària l'Aprovació del Pla Econòmic Financer de reequilibri (PEF) per part del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). D'altra banda, tant si se supera l'objectiu de dèficit com si no, les emissions de deute a llarg termini requereixen la subcripció del Programa Anual d'Endeutament entre la comunitat autònoma i el Ministeri d'Economia i, també, l'autorització de cada emissió per part del Consell de Ministres.

L'aprovació per part del PEF depèn de si els comptes s'ajusten de forma contrastable als objectius de dèficit assumits per cada adminsitració, segons precisa Salgado a la carta. En aquest sentit, el saldo deficitari haurà de ser superior a l'1,3% del PIB aquest any 2011.

D'altra banda, Salgado ha informat que els plans de reequilibri de les comunitats autònomes encara s'estan examinant i ha advertit que no serà fins que s'hagin analitzat totes que no es podran autoritzar noves emissions de deute. L'objectiu és assegurar el compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària i limitar l'evolució de l'endeutament al límit necessari, segons Salgado, que precisa que en el cas del deute que es desprèn dels Acords del CPFF la renvoació no suposa augment del saldo del deute d'una comunitat autònoma ni afecta el seu dèficit. En aquest sentit, els acords del CPFF permeten refinançar els venciments del deute sempre i quan el deute no superi el sostre que fixen els acords.

Salgado insisteix que la intenció del govern espanyol és garantir el compliment dels objectius de reducció de dèficit i que per tant 'els mecanismes vigents de control de l'endeutament se seguiran aplicant sense excepcions', ha avisat.