El documental «Picant pedra» recupera una activitat tradicional i es projecta a Torroella de Fluvià

El film es va elaborar durant la primera Cuita de Calç al Forn Gran d’en Turró de Fonteta el 2018

Un moment dels treballs que es poden veure al documental. | EMPORDÀ

Un moment dels treballs que es poden veure al documental. | EMPORDÀ / C.V.B. TORROELLA DE FLUVIÀ

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Els responsables del Centre d’Estudis del Baix Fluvià han programat la projecció del documental Picant pedra, aquest dissabte a les vuit del vespre. A l’acte, que tindrà lloc a la sala d’exposicions de Torroella de Fluvià, participaran Josep Mates, responsable del projecte, i Antoni Martí, realitzador del documental.

Aquest treball es va realitzar l’any 2018 durant la celebració de la Primera Cuita de Calç al Forn Gran d’en Turró de Fonteta, a Forallac, recuperant així una feina tradicional. Cinquanta anys després que s’aturés l’activitat, el ceramista Josep Matés juntament amb un equip de voluntaris van recuperar aquest antic forn de calç que el 2011 va ser declarar Bé Cultural d’Interès Nacional. Amb aquesta iniciativa, volien homenatjar i recordar la importància que va tenir l’activitat en la configuració social i econòmica del municipi fins a mitjans del segle XX. El projecte té, doncs, un sentit caràcter commemoratiu, i pretén apropar la memòria i el testimoni d’un ofici que va marcar una època, especialment a Fonteta i a Sant Climent de Peralta, un dels centres calciners més importants de Catalunya i una de les seves principals activitats econòmiques.

Val a dir que l’Ajuntament de Forallac ha fet una aposta decidida des de fa més de dues dècades per convertir el seu patrimoni etnològic en un actiu social i un dinamitzador econòmic del municipi. Les iniciatives més significatives que ha engegat en aquest àmbit són La Carbonera, la Festa del Segar i del Batre, i la Cuita de Forns de Rajoler a les Gavarres. Molts d’aquests antics oficis es remunten a l’època romana i han arribat fins als anys 50 i 60 del segle passat. La cuita de calç representa un pas més en aquesta estratègia de dinamització local a partir del patrimoni etnològic.