Figueres localitza la placa que recordava el naixement de Salvador Dalí a l'edifici del carrer Monturiol

Va ser despenjada de la façana de la Casa Natal i se n'havia perdut la pista

La placa quan estava en el seu emplaçament original a la façana de la Casa Natal

La placa quan estava en el seu emplaçament original a la façana de la Casa Natal / Jaume Purcallas

Santi Coll

Santi Coll

L'Ajuntament de Figueres ha aconseguit localitzar la placa commemorativa del naixement de Salvador Dalí Domènech i de la qual se n'havia perdut la pista d'ençà de l'inici de les obres de restauració de la Casa Natal, cap a l'any 2005. La placa conté un relleu escultòric d'Artur Novoa i durant anys va formar part de la façana de l'edifici del carrer Monturiol on hi ha el nou centre museístic acabat d'inaugurar.

La regidora de Cultura i historiadora de l'Art, Mariona Seguranyes, va donar a conèixer la troballa en el transcurs del ple municipal celebrat aquest dijous. La peça no havia sortit de mans municipals, ja que finalment ha estat trobada entre les andròmines del magatzem municipal de can Sagrera, a tocar el cementiri. "Ara toca restaurar-la i tornar-la a col·locar, perquè és una peça històrica del patrimoni local", diu Seguranyes.

La placa recorda que "En esta casa nació Salvador Dalí" amb la data de l'11 de maig de 1904. Està escrita en castellà perquè era l'única llengua permesa quan es va col·locar en el seu indret original. En el seu moment, la peça va ser inaugurada en presència del pintor i la seva esposa Gala amb un acte oficial molt concorregut. La feina de localizació d'aquesta peça històrica ha anat a càrrec de l'equip del Museu de l'Empordà.