La música d’anime explora el territori de la clàssica, a Figueres

Lumus Ensamble, una formació de nova creació, es presenta amb un concert de bandes sonores aquest dissabte 23 de desembre, a l’auditori Caputxins

Els integrants de Lumus Ensamble, al local d’assaig. | CEDIDA PER LUMUS ENSAMBLE

Els integrants de Lumus Ensamble, al local d’assaig. | CEDIDA PER LUMUS ENSAMBLE / cristina vilà bartis. figueres

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

L’anime és la paraula que remet, al gran públic, a l’univers dels dibuixos animats de procedència japonesa. És aquest un fenomen d’entreteniment que s’ha expandit a escala internacional aconseguint captar milions d’adeptes. Una de les portes d’entrada a aquest món són, evidentment, les sèries o llargmetratges, tots ells acompanyats d’una banda sonora pròpia. El 2021, la cantant Ariadna Colomer, de Vilafant, coneguda pel seu pas pel programa Oh Happy Day, va imaginar la possibilitat de traslladar aquesta música, de la qual és molt fan, dalt d’un escenari i fer-ho amb una formació clàssica allunyada de l’habitual rock o pop dins el qual s’emmarca. Així va néixer fa un any Lumus Ensamble, un quartet de corda, arpa i veu, que aquest dissabte a les vuit del vespre es presenta, per primer cop en societat, amb el concert batejat com Un viatge pel món de l’anime, a l’auditori Caputxins de Figueres.

Lumus Ensamble l’integren actualment Ariadna Colomer, Jan Omedes, Eli Birtwistle, Miquel de Jorge, Àlex Pérez i Adriana Lorenzo. Seran ells els que materialitzaran aquest projecte que fa dos anys fque s’està forjant amb molta cura, un projecte, com remarca Colomer «nascut de zero i sense pressupost». D’entrada, primer calia fer els arranjaments d’aquestes peces en format clàssic, que van des dels anys 90 fins a l’actualitat: algunes són openings, altres endings, però també hi ha bandes sonores senceres. D’aquest exercici, que ha estat complex, se n’ha ocupat Carles Cañizares, a excepció de Bola de drac, que ho ha fet Jan Omedes. «En els temes més rockers han sorgit dubtes, sobretot respecte a la part de percussió i rítmica, i també fer els enllaços entre temes instrumentals i melodies principals», explica la cantant que no amaga que, per a ella, també «és un gran repte» perquè sempre ha estat més centrada en la música moderna i el musical, sent el primer cop que interpreta en un format clàssic. En aquest sentit, Ariadna Colomer qualifica aquest concert «d’espectacle» tot i que avança que cap dels intèrprets anirà disfressat posant així la música en el centre. «És un concert pensat perquè en gaudeixin tant els fans de l’anime com els de la música clàssica, ja que els temes instrumentals són preciosos», assegura. En total, el concert durarà una hora i constarà de sis bandes sonores, que aniran dels quatre als vuit minuts de durada. Totes, a més, es cantaran en català.