Xavi Gimbernat dedica una oda pictòrica a l’amor en calma a Vilafant

El pintor presenta aquest dissabte una acció al mas de Palol Sabaldòria, entorn una única obra inspirada en l'oli La tempesta d'Oskar Kokoschka

L’artista contemplant l’obra que manté sota secret fins aquest dissabte. | ARXIU GIMBERNAT

L’artista contemplant l’obra que manté sota secret fins aquest dissabte. | ARXIU GIMBERNAT / C.V.B. VILAFANT

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

El pintor Xavi Gimbernat és un artista inquiet a qui, diu, li agrada «anar evolucionant». És per aquest motiu que, després d’una sèrie de viatges amb parades a diversos museus europeus i amb l’íntima idea de fer «un quadre molt personal», va bolcar-se en la creació de l’obra La nit calma que representa «un amor diferent, l’art d’estimar». Per mostrar-la públicament, no ha volgut estirar de convencionalisme i ha apostat per organitzar una exposició on aquesta peça sigui l’única protagonista i on tingui molt pes la dansa i la música. L’acció, d’accés lliure, es fa aquest dissabte a les 6 de la tarda al reformat mas de Palol Sabaldòria, a Vilafant.

En aquest viatge creatiu, Gimbernat va quedar corprès en contemplar el poderós oli La tempesta o La núvia del vent que l’expressionista austríac Oskar Kokoschka va pintar representant de forma al·legòrica l’intens i tumultuós amor per Alma Mahler, vídua del compositor. Prenent-lo com a referència, Gimbernat ha volgut fer «el mateix quadre, però representant la calma que arriba després, una relació tranquil·la, serena, un amor diferent». L’obra, doncs, emula les mateixes dimensions que l’original, que es troba al Kunstmsueum de Basel, a Suïssa, i partint de la pròpia vivència personal. Aquest viatge li ha comportat un any de treball i tant ell com la seva dona en són protagonistes. «És una oda a l’amor en calma i representa la relació d’estimar, li vull donar un caràcter més universal», assegura satisfet. També ho està de presentar-ho al mas de Palol Sabaldòria, «un espai fantàstic». En aquesta acció hi participaran també dos joves ballarins de l’escola de dansa Aprenem.