Deixar enrere la vergonya i actualitzar el vocabulari eròtic en català: reptes dels nous segells i projectes literaris

Creixen i es popularitzen les iniciatives en el sector, com la nova col·lecció 'Idil·lis' o el concurs de Raig Verd

La directora i editora de la col·lecció Idil·lis, Laia Regincós, subjectant la maqueta d'un dels llibres, en una entrevista a l'ACN a Girona.

La directora i editora de la col·lecció Idil·lis, Laia Regincós, subjectant la maqueta d'un dels llibres, en una entrevista a l'ACN a Girona. / Eli Don

Eli Don

Deixar enrere la vergonya i actualitzar el vocabulari eròtic són alguns dels reptes dels nous segells i projectes literaris que volen reivindicar la importància de la literatura eròtica, un gènere que, sovint, ha quedat deixat de banda, sobretot quan es tracta de trobar propostes en llengua catalana. Per això, darrerament, han crescut i s’han popularitzat diferents iniciatives en el sector, com per exemple la publicació de la nova col·lecció ‘Idil·lis’, d’Edicions de la Ela Geminada, que vol reivindicar el seu caràcter “transformador i revolucionari”. També continua tenint una bona rebuda el concurs de relats eròtics Fora de Norma, de Raig Verd, que enguany se centra en el sexe i l’humor, i que no en publicarà cap sota pseudònim.

La literatura eròtica és tota aquella que té com a objectiu fer que el lector o la lectora s’exciti. En aquest tipus de propostes literàries el sexe i l’erotisme hi juguen un paper clau i es poden estructurar, ja sigui al voltant d’una història concreta, o bé incorporant diverses escenes que tinguin la intenció de provocar aquesta mateixa sensació.

Tal com explica l’editora i directora d’edicions de la Ela Geminada, Laia Regincós, en una entrevista a l’ACN, davant la manca de “referents eròtics en català” va néixer la idea de crear la primera col·lecció de literatura eròtica en llengua catalana, ‘Idil·lis’, que pogués cobrir aquesta necessitat en el mercat literari actual. “Parlar de sexualitat, d’erotisme, de desig, dels nostres cossos, i fer-ho en català, perquè creiem que és molt important normalitzar un llenguatge eròtic i sexual, que és de tot, menys formal”, explica.

A partir del pròxim mes de setembre, l’editorial gironina publicarà el primer llibre, 'Delta de Venus', d'Anaïs Nin, i pels volts de Nadal traurà el segon títol a la venda, 'Obres púbiques', de Manuel de Pedrolo. De cara a l’any que ve ja hi ha previst publicar 'La filosofia al tocador' de Sade i una novel·la contemporània, 'New Animal', que suposa el debut de l'escriptora Ella Baxter. “En un gènere com l’eròtic, no ens podem quedar només en els clàssics, és important veure què s’ha escrit, però també com evoluciona”, recorda Regincós.

L’estrena d’aquesta nova proposta, coincideix amb la celebració d’una nova edició del concurs de relats eròtics Fora de Norma de Raig Verd, impulsat per la psicòloga i sexòloga, Sílvia Catalán. La proposta va néixer el 2019 arran de la necessitat de Catalán de disposar de material per ajudar a algunes de les seves pacients. “Ens costava molt trobar llibres, i amb els que hi havia no se sentien identificades”, admet, “volíem que fossin respectuosos amb la sexualitat, amb perspectiva feminista... i vaig dir: si no existeix, s’ha de fer”.

“Vaig fer una primera convocatòria de relats i va anar molt bé, el 2021 s’hi va sumar l’editorial Raig Verd i ja portem tres llibres editats, i un quart en marxa”, sosté. Pel que fa a la llengua, gairebé tots els relats són en català. “Hi ha un punt de relació amb el pensament i, al final, el marc mental que ens ofereix un idioma, fa que el compartim més”, assenyala.

“Treure’s la vergonya”

Regincós i Catalá tenen clar que un dels motius pels quals encara existeixen certes reticències pel que fa a la literatura eròtica és la vergonya. En el cas de la directora d’’Idil·lis’, demana abandonar aquesta sensació i provar-ho per tal de “trencar esquemes”. “A tothom li agraden les marranades i no passa res”, sosté, “però a vegades la por ve d’allò que la gent pugui pensar de tu”. En la mateixa línia, s’expressa la impulsora del concurs de relats, que admet que, sovint, la gent es compra llibres eròtics “una mica d’amagat”.

“Precisament aquest any hem posat com a norma que no publicarem cap relat sota pseudònim, ja que moltes persones no volien que apareguessin els seus noms en el llibre que es publica posteriorment. Hem de lluitar contra això, treure’ns les vergonyes, perquè com més erotisme de qualitat hi hagi sobre la taula, millor”, subratlla.

Un altre de les peticions per millorar l’estat de salut, no només de la literatura eròtica, sinó també del llenguatge eròtic i sexual és la necessitat d’actualitzar el vocabulari. Segons Regincós, cal disposar de paraules per poder afavorir una bona comunicació en la intimitat de cadascú. “Hi ha moltes expressions que venen de l’anglès, de les xarxes socials... i s’acaben normalitzant, però cal recordar que el sexe en català és cosa de tots”, assenyala.

De fet, l’editora remarca que li agradaria que es poguessin incorporar llibres de literatura eròtica als instituts i que s’articulessin clubs de lectura per poder parlar d’aquests temes. “Em sembla molt educatiu”, conclou, “espero que la col·lecció sigui accessible, que es faci un lloc al carrer i que la gent no la rebi com una cosa elitista”.

Pel que fa a Catalán, subratlla que és “fantàstic” que es comenci a posar la literatura eròtica “al lloc que li pertoca”. “Durant molt de temps ha estat relegada a una literatura de segona i de mala qualitat, però es pot fer i tenir una bona literatura eròtica i sexual”, celebra.