Tornen les Jornades Europees de la Cultura Jueva a Castelló d’Empúries

Un any més i amb el lema “Memòries”, l’Arxiu Municipal coordina les jornades amb la finalitat de posar en valor el patrimoni jueu de la vila

Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó

Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Emporda.info

El primer cap de setmana de setembre es dedica, arreu d’Europa, a la història, a la cultura i al llegat del poble jueu. Enguany a Castelló d’Empúries se celebrarà el 700 aniversari de l’ampliació de la Sinagoga del Puig Mercadal. L’acte de commemoració tindrà lloc el divendres 1 de setembre a la mateixa sinagoga i serà presidit per Josep M. Gironella, regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, acompanyat de Vicenç Comas, propietari de l’edifici, i d’Anna M. Puig, responsable de les excavacions arqueològiques realitzades al seu interior. Seguidament, es farà una visita guiada acompanyada d’una degustació de vi i altres productes kosher. La visita i el tast aniran a càrrec dels responsables de la sinagoga que es troba al bell mig de l’antic Call jueu de Castelló d’Empúries. L’activitat té un cos de 4,00 € per persona i cal fer reserva prèvia.i es rememora el pas d’aquesta comunitat per les nostres contrades.

Dissabte a les quatre de la tarda podreu participar d’un taller d’iniciació d’escriptura hebrea conduït per la historiadora Ariadna Comas, que ens ensenyarà les particularitats d’aquesta llengua semítica i del seu alfabet. L’activitat, organitzada per la Sinagoga del Puig Mercadal, té un cost de 5,00 € per persona i inclou el material necessari per seguir la sessió. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia.

Tot seguit, Iraida Sais, historiadora de l’art i gerent de l’empresa EmpordàBrava ens acompanyarà en un recorregut pels principals enclavaments jueus de la vila. “Castelló d’Empúries en clau jueva” és una visita guiada temàtica que descobrirà el pas dels jueus per Castelló d’Empúries, una passejada imprescindible per conèixer la història de la comunitat jueva castellonina.

Finalment, a dos quarts de vuit del vespre, Rusó Sala i Miriam Encinas ens oferiran un recital de música sefardita titulat “Mi Kerida Sefarad”. Enguany el concert s’engloba dins el cicle de música medieval So de Lohn i en podrem gaudir de forma lliure i gratuïta a la capella del convent de Santa Clara. S’organitza des de l’Arxiu i la Biblioteca Municipal amb el suport de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

El diumenge 3 de setembre, darrer dia de les jornades, els assistents es podran beneficiar amb la bonificació del 2×1 en el preu de l’entrada del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV on es conserva una magnífica col·lecció lapidària hebrea procedent de l’antic fossar medieval jueu.