Tribut a Lluís Albert en el Dia Universal de la Sardana a Girona

«Placidesa» va ser l’obra unitària de la celebració, divendres, coincint amb el centenari del seu naixement

Lluís Albert, al seu despatx, l'any 2019.

Lluís Albert, al seu despatx, l'any 2019. / EDUARD MARTÍ

Montserrat Juvanteny

Girona va celebrar divendres el Dia Universal de la Sardana amb una audició a la plaça Independència. L’audició contemplava peces d’autors gironins, destacant una nova estrena del gironí Josep Antoni López titulada El sardanista a l’ombra. La sardana unitària de la celebració va ser Placidesa, escrita el 1954, pel músic, compositor, musicòleg, director d’orquestra i de cobla Lluís Albert (1923-2021), coincidint amb el centenari del seu naixement. 

El mestre Lluís Albert fou un barceloní establert a l’Escala, població que el va nomenar Fill Adoptiu l'any 1998 i li va concedir la Medalla d'Honor de la vila. Va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i també li van concedir la Medalla al Mèrit Musical de l’Obra del Ballet Popular. 

El Dia Universal de la Sardana el va instituir el 1960 l'Obra del Ballet Popular i des del 2012 el gestiona la Confederació Sardanista de Catalunya. La voluntat del Dia Universal de la Sardana és difondre la sardana arreu. A més a més, vol crear sentiment de comunitat i germanor interpretant una sardana concreta que uneixi totes les manifestacions sardanistes de la jornada arreu del món.