Peralada ha acceptat el repte acollint, entre el 18 i el 20 de novembre, els actes de proclamació de la Pubilla i l'Hereu de Catalunya 2022. Això suposa, després de l'edició amb limitacions de l'any passat a Seva (Osona), el retorn a la normalitat d'aquesta proposta impulsada pel Foment de les Tradicions Catalanes, ens organitzador del certamen i on es preveu participin entre mil i mil cinc-centes persones arribades d'arreu del país, Andorra i Aragó. Es tracta d'un volum de visitants que suposarà un impacte econòmic que cal tenir molt en compte, segons el president del Foment, Arnau Akhtar.

Durant la presentació, celebrada aquest migdia al Claustre Sant Domènec de Peralada, Akhtar ha expressat el viu interés de dur a terme aquests actes en territori de l'Alt Empordà, ja que va ser el 2010, ara fa dotze anys, el darrer cop que es van dur a terme a la comarca. Quan encara és viu el procés d'inscripció, es creu que participaran una seixantena de representants que optaran a esdevenir Pubilla i Hereu del país. "Sovint associem el pubillatge a allò que es feia durant el postfranquisme, una mica l'adaptació folklòrica de la Reina del Baile, però aquesta tradició s'ha adaptat a la gent jove. El pubillatge és una forma de reivindicar com és una pubilla i un hereu al segle XXI, que ha canviat molt els darrers anys, i la importància que té el pubillatge actual pel què és la cultura catalana, la xarxa de gent jove de Catalunya i el manteniment de les tradicions i la cultura catalana", ha afegit el president.

Durant els tres dies que s'allarguin els actes de la proclamació, Peralada té previst impulsar diferents propostes, entre elles visites als museus de la vila i la descoberta del ric patrimoni històric i cultural del poble, tal com ha anunciat el regidor de Cultura, Miquel Brugat. L'alcalde, Pere Torrent, també s'ha mostrat plenament satisfet d'acollir aquesta proposta a la vila que compta amb la complicitat de molts allotjaments rurals.

A la presentació també ha assistit la pubilla de les comarques gironines, Susanna Ortega, pubilla de Breda, qui ha expressat la il·lusió per realitzar el certamen a Peralada "perquè té un encant especial" i ha defensat el valor de l'activitat, principalment perquè movilitza molt jovent d'arreu de Catalunya "implicat en les tradicions i la cultura".