El sector anxover ha escollit aquest any l'escriptor i periodista Martí Gironell per rebre l'Anxova d'Or, per la seva vinculació al territori i la seva ajuda a la difusió del producte gastronòmic estrella de l'Escala. D'altra banda, el també escriptor Marius Serra, que ha vingut a l'Escala amb diversos dels programes amb què col·labora, serà el pregoner de la Festa de l'Anxova, que se celebra el primer diumenge d'octubre i arriba ja a la 28a edició.

Divendres vinent, 28 de setembre, es posa en marxa la Ruta de la Tapa de l'Anxova, que es va iniciar fa vuit anys com una nova fórmula per donar a conèixer aquest producte implicant-hi el sector de la restauració local. En aquesta edició hi participen un total de 45 establiments (a la web es pot consultar els horaris de cada establiment).

Fins el dia 7 d'octubre, els usuaris, amb una mena de passaport de la ruta en mà, poden anar tastant les diferents tapes i segellant aquells establiments pels que han passat. Qui les hagi degustat totes i entregui el seu passaport completament segellat podrà votar quina ha estat la millor tapa de l'any i quina li ha semblat més original. A més, entrarà en un sorteig d'un àpat al Celler de Can Roca per a dues persones.

Qui hagi aconseguit el segell d'un mínim de 20 tapes participaran en el sorteig de cinc tiquets de 50 euros per gastar en els comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l'Escala durant el mes d'octubre, mentre qui segelli les 17 tapes de fora del nucli antic participarà en el sorteig d'un àpat per a dues persones al Restaurant Botic.

Es repeteix l'experiència de l'any passat d'oferir servei gratuït del Carrilet en direcció a Montgó i a Sant Martí d'Empúries, els dissabtes i diumenges de la ruta, entre les set de la tarda i la mitjanit, amb l'objectiu de facilitar el desplaçament entre els diferents establiments.

La ruta s'acaba el dia 7 d'octubre, coincidint amb la jornada de la Festa de l'Anxova, en què hi haurà el pregó i el lliurament de l'Anxova d'Or (11.30h, a la Platja), la degustació popular d'anxoves (12h) i una cantada d'havaneres amb el grup Oreig de Mar.

"Amb la ruta de la tapa i la Festa de l'Anxova, l'Escala mostra als seus visitants una manera de ser i de treballar i, al mateix temps, marca la identitat de tot un poble, mostrant com un producte gastronòmic autòcton es pot reconvertir en un producte turístic de qualitat, tant pels escalencs com per tots els nostres visitants", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

Les persones que participin a la degustació popular d'anxoves, podran bescanviar el tiquet de la degustació (que costa un euro) per una participació de 0,15 euros en un número de la loteria de Nadal, per gentilesa de l'administració de loteria Anxova Milionària de l'Escala.

Com en anteriors edicions, l'Agència de Desenvolupament Econòmic i Turístic de l'Escala organitza un concurs a la xarxa Instagram entre les persones que utilitzin les etiquetes #AnxovadelEscala #visitlescala #lEscalaMardEmpuries per difondre la participació a la ruta i segueixin el perfil de @visitlescala. El guanyador s'endurà un àpat per a dues persones, una visita guiada amb degustació a la fàbrica d'anxoves Solés, una visita guiada a l'Alfolí de la Sal i dues entrades pel festival Portalblau d'hivern.