Catorze anys fa que les Escaules es converteix en un punt de trobada d´artistes nacionals i internacionals de l´art d´acció i performàtic, un micromon que, des de divendres i fins diumenge, tornarà a aturar el temps en aquest petit poble empordanès. La Muga Caula, coordinada per l´artista Joan Casellas i l´educadora social Ingrid Danckaerts, estén enguany el seu paper educatiu just l´any en què han estat guardonats amb el premi Pinzell de Cuixart. Així, reemprenen un taller els dies previs a la trobada amb l´artista nigerià Jelili Atiku, uns altres de posteriors amb alumnes de l´IES Alexandre Deulofeu de Figueres i un per a nens a l´escola de Boadella.

Jelili Atiku, que impartirà durant tres dies el taller previ a la trobada i que ja ha exhaurit les places, és un dels artistes internacionals que serà a les Escaules aquest any. Atiku és un creador molt compromès amb els drets humans i la justícia i, fins i tot, ha manifestat la seva intenció de presentar-se a les eleccions del seu país l´any vinent. "Sempre intentem dur algun artista d´algun país difícil", comenta Casellas. Dins aquesta línia, també participen enguany els artistes serbis Ana Milavanovic i Nenad Bogdanovic; el polonès Antoni Karwowski, la francesa Cecile Richard, l´anglesa Denys Blacker -que farà de documentalista- i la colombiana Eliana Beltrán.

La Muga Caula també té en compte els creadors nacionals representats per Abel Báguena i Paloma Orts -ambdòs del País Valencià-, la madrilenya Isabel Corullón, Jesús García Plata, de Càceres, i els catalans Natàlia Espinet i Ramon Guimaraes. Cal remarcar la participació del videodocumentalista Josep Pérez, que prepara un documental de la trobada i el concert de rap de Joina, una jove artista de Biure que ha estat voluntària de La Muga Caula durant uns anys.

La trobada seguirà la mateixa estructura de cada edició. Divendres tindrà lloc l´espai Breu i Espontani, on tothom qui vulgui, tant artistes com assistents, tindrà un minut per expressar-se. L´endemà ja es faran les accions consecutives a la Societat i a l´exterior; i diumenge, les accions duracionals i simultànies per part de tots els artistes. "Aquestes són menys usuals, ja que obliga a un altre tipus de treball però que volem impulsar", comenta Casellas.

La part culinària, un altre art

Un dels vessants importants de la trobada és la culinària. Si l´any passat l´artista Clara Garí es va atrevir a fer-se càrrec de la cuina artística, enguany li pren el relleu un altre amic de la trobada, el també artista Fausto Grossi.

Donant continuïtat a la trobada, el 29 de setembre s´inaugura una exposició a dos aparadors de la Rambla de Figueres amb fotografies d´art d´acció a la natura.