Figueres ja fa ballar el gegant de Pep Ventura. Amb una festa popular, celebrada pels carrers de Figueres, aquest dijous a la tarda es va presentar oficialment l'homenot que representa al modernitzador de la sardana. La celebració es va fer coincidir justament el dia que es complien 200 anys del naixement del músic. El gegant, que va ser batejat, ha estat creat en el taller de Ventura & Hosta seguint uns procediments innovadors. De fet, el cap del gegant s'ha creat partint del motllo original de l'escultura de Llorenç Cairó que conservava el Foment de la Sardana Pep Ventura.

De la festa popular cal destacar l'estrena d'una composició del també figuerenc Ivó Jordà que va acompanyar el ball de Pep Ventura. Ivó Jordà ja ha compost altres balls per figures tradicionals, com el Ball dels Gegants de Lladó, el "Ball pla d'en Banyut de Celrà o el Ball de l'Àliga de Girona.

El gegant de Pep Ventura ara serà custodiat per la colla gegantera de Figueres i es conservarà, tot aquest any, dins del Teatre Municipal El Jardí.