El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, considera que el govern espanyol "perjudica doblement" Catalunya, no només amb l'ofec fiscal sinó amb mesures que impedeixen el desenvolupament dels "anhels culturals". Ho ha dit en una entrevista al l'espai 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, on ha confirmat la creació de la Fundació Catalunya Cultura, que té per objectiu aconseguir suport de la iniciativa privada per al món cultural català. Mascarell, a més, ha confirmat les informacions aparegudes al diari La Vanguardia i ha reconegut que és "molt probable" que l'exconseller i exlíder de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Molins, presideixi el Patronat del Gran Teatre del Liceu.

En la conversa radiofònica, Mascarell ha afirmat que la cultura "ha de ser un pilar al procés sobiranista", i ha traçat paral·lelismes entre la situació actual i els entrebancs històrics amb els que s'ha topat el desplegament de la cultura catalana. En aquest sentit, assegura que el govern espanyol perjudica per partida doble Catalunya. D'una banda, amb les exigències en aspectes com el compliment del límit de dèficit, que "ofeguen fiscalment" Catalunya. De l'altra, mesures que afecten el món cultural en general, com l'encariment fins el 21% de l'IVA, la "l'impost cultural més alt de tota Europa", ha apuntat el conseller.

"L'Estat té la obligació de crear un marc que permeti la gent i a cada ciutadà a tenir oportunitats de desenvoulpar-se culturalment", indica Mascarell. "L'Estat no ha de dictar mai cap norma de conducta cultural, és la pròpia societat la que ha de decidir", ha afegit. "Però si no fem un bon equilibri entre eines i estructures (...) hi ha sectors de la vida cultural que pateixen", subratlla.

Sobre l'Informe Anual de la Cultura elaborat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNca) i que dibuixa un panorama ben difícil pel món de la cultura -fins i tot es parla d'una "situació d'emergència"-, Mascarell ha comentat que amb la difícil situació econòmica actual, s'han de fer ajustos en tots els àmbits que afecten directament la ciutadania, des del benestar social a la cultura. A l'espera de saber més sobre els pressupostos ha avançat que, en un moment de "dificultat enorme", els ajustos en cultura "no seran gaire diferents als d'altres àmbits" del Govern. Tanmateix el conseller dóna la raó al CoNca i afirma que es mostraria satisfet si "en deu anys aconseguim que el 2% dels pressupostos sigui per a Cultura", afirma.

Fundació Catalunya Cultura

Ferran Mascarell ha confirmat la creació de la Fundació Catalunya Cultura, que tindrà per objectiu estimular la iniciativa privada perquè aporti recursos per a la cultura. L'entitat està hores d'ara en "procés de treball", puntualitza el conseller i es preveu que en unes setmanes es faci la presentació pública. La fundació "concentrarà recursos en favor de projectes culturals que tinguin caràcter i sentit públic", ha recalcat.

"Molt probable" que Joaquim Molins presideixi el Liceu

En l'entrevista, Ferran Mascarell ha apuntat que és "molt probable" que Joaquim Molins sigui a partir de dimarts el nou president del Patronat del Gran Teatre del Liceu, informació que dissabte avançava el diari La Vanguardia. Molins va ser conseller de Política Territorial i Obres Públiques amb el govern de Jordi Pujol, portaveu de CiU al Congrés (1995-99) i cap del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, presentant-se a les municipals del 1999, comicis que va guanyar el socialista Joan Clos.

La presidència del Liceu era, fins fa un mesos, un càrrec que ostentava el cap del Govern, Artur Mas. Sobre això, Mascarell ha comentat que es va considerar "que no era lògic amb aquest context i amb tantes coses a fer", que Mas també presidís el patronat. Per això, es va decidir, tal com s'ha fet amb altres institucions com el TNC o el MNAC que la presidència fos per "a una persona de la societat civil". "I penso que Molins seria la persona indicada", ha conclòs Mascarell.