Efe/DdeG, Barcelona.

La cantant de jazz Carme Canela ha posat la seva veu a onze poemes de l'escriptora nicaragüenca Gioconda Belli en un disc que veurà la llum el mes de març vinent i per al qual ha reunit destacats músics i amics. El treball ha estat gravat als estudis 44.1 de Girona i es troba ara en procés de mescla.

El projecte musical de Canela és un nou disc de Produccions ContraBaix, la productora del Festival de Jazz de Barcelona, i es presentarà el 7 de març a l'Auditori de Barcelona dins del Festival Barnasants i de la temporada Mas & Mas/Auditori.

Carme Canela canta Gioconda Belli: Sencillos Deseos és el títol del disc que Canela acaba de gravar. El projecte personal de Canela s'ha convertit en comú ja que la cantant de jazz ha comptat amb la col·laboració de diversos músics i amics. L'argentí Guillermo Klein, al piano; el basc Gorka Benítez, al saxo i flauta; el gallec argentí Dani Pérez, a la guitarra; el català David Xirgu, a la bateria, i el baixista belga Nic Thys han estat els músics amb qui Canela ha gravat el disc.

Aquest és el sisè disc de la intèrpret barcelonina, aquesta vegada dedicat a una escriptora nicaragüenca que admira i a qui va començar a llegir fa anys quan la pianista pamplonesa Teresa Zabalza li va demanar que posessin la seva veu al poema Sencillos deseos. Canela ha titulat el disc amb aquest poema que canta amb to de bolero per a una gravació de «poemes d'amor amb sentir de dona».

Els poemes de Belli (Nicaragua 1948), més coneguda com a novel·lista que com a poeta, explica Canela, «tenen aquest punt sensual, llatí, i ressalten també les absències d'un país del qual es va exiliar».

Canela ha escollit uns poemes que parlen d'amor i desamor, com Textura de sueño, en què l'autora descriu l'absència d'una persona estimada. Per al poema És hora de penetrar en el somni, Canela l'ha adaptat musicalment com si «d'una cançó de bressol es tractés». Inactividad és un altre dels poemes elegits per al seu disc, i parla del pas del temps. El músic Gorka Benítez plasma en el poema «tota la força del text», segons destaca Canela.

De nou la barcelonina posa la seva veu a projectes que donen música a poemes, doncs en els tres treballs anteriors ja va barrejar música i poesia. Entre aquests àlbums, destaca el que va gravar al costat d'Albert Guinovart amb la poesia de Carme Rovira, Gloria Fuertes i Isidre Vallès.