Necrològica

Mor l'empordanès Nemesi Solà, l'autor del segrest de Núria

El santperenc, membre d’Òmnium Cultural i fundador del grup de tradicions i costums, va morir dissabte passat als 95 anys

Nemesi Solà.

Nemesi Solà. / Marc Testart

Empordà

Empordà

El santperenc Nemesi Solà, l'autor del segrest de Núria, membre d’Òmnium Cultural i fundador del grup de tradicions i costums, va morir el dissabte passat, 16 de gener, als 95 anys.

L’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC) va guardonar a finals del mes de maig del 2009 el veí de Sant Pere Pescador, tot i que era original de Barcelona (1929) per la seva tasca per la normalització lingüística i cultural. El juliol d’aquell any es complien 42 anys del segrest de l’escultura de la Mare de Déu de Núria per part d’una colla d’activistes del catalanisme per evitar que la dictadura franquista s’endugués la talla del santuari ripollès durant l’acte de Coronació de la figura. El segrest va ser perpetrat per un colla de joves —sense nom, per mantenir encara més la incògnita— que provenia de l’escoltisme. «Érem apolítics, només ens unia Catalunya i aspiràvem a la llibertat», explicava Nemesi Solà, el més gran de la colla, i un dels pocs membres del col·lectiu que s’ha fet visible després de la clandestinitat. «S’anava a utilitzar un acte religiós amb finalitats polítiques i nosaltres no volíem acceptar això”, afegia Solà, el qual deia que «es manté el secret perquè la transició no s’ha fet».

El juliol del 1967, Solà treballava d’artesà flequer a Barcelona. «Vaig tenir uns pares amb uns ideals que ens van encomanar als deu germans. A finals del 1938 -continuava-, vaig viure com, a casa d’uns cosins, una colla de refugiats van agafar el pastor i el van apallissar fins a deixar-lo per mort. Era una imatge que em va marcar», confessava.

Amb la seva colla sense nom, Solà va començar a actuar als anys quaranta. El 1951, van participar a la vaga del tramvia de Barcelona, on cinquanta persones van frenar amb obstacles els tramvies del passeig de Gràcia i de plaça Catalunya. Durant la seva etapa d’actuació -tenien un pacte de confidencialitat- van fer difusió de fulls clandestins. Nemesi Solà estava vinculat a un moviment cívic i cultural barceloní, el Casal de Montserrat. Als anys seixanta, deixaria l’escoltisme per dedicar-se a la família. Precisament, gràcies a la seva implicació amb els fills, es va estalviar de ser detingut per la policia en els fets del Palau de la Música Catalana de Barcelona. 

L’alcalde de Sant Pere, Agustí Badosa, va voler expressar el seu condol a les xarxes socials, poc després de conèixer la mort de Nemesi Solà: «Com a santperenc, crec que no som prou conscients de la pèrdua que representa. Ell va aterrar a Sant Pere com a flequer, però amb un bagatge de compromís social vers el país encomiable. Avui es retrobarà amb la Maria, que no fa tant, es va avançar en aquest viatge junts. Moltes gràcies per ser con eres, Nemesi. Que la terra et sigui lleu», manifestava.