Les cavalcades de Reis, pendents del temps a l'Alt Empordà

Algunes poblacions de la comarca han introduït canvis en la programació

La Cavalcada de Reis de Figueres, en una imatge d'arxiu.

La Cavalcada de Reis de Figueres, en una imatge d'arxiu. / Borja Balsera

Josep López Navarro

Josep López Navarro

La nit més màgica de l'any, a l'Alt Empordà, podria estar passada per aigua. És per aquest motiu que algunes poblacions han introduït canvis a la programació o han alterat els recorreguts de les cavalcades per tal de poder celebrar, d'alguna manera, les rebudes reials.

A Figueres es manté tot segons el previst

Tot i les inclemències meteorològiques amb les quals s'ha aixecat el dia, l'Ajuntament de Figueres ha comunicat que es manté el recorregut de la Cavalcada de Reis segons el previst. Tanmateix, si finalment hi ha novetats o modificacions, s'alertaran a través de les xarxes socials.

Com és costum, la Cavalcada reial de Figueres sortirà a les 7 de la tarda des del carrer Borrassà per recórrer diversos carrers fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament, recuperant enguany la rebuda de Ses Majestats al balcó de la casa consistorial.

Una altra de les novetats és que aquest any els Reis baixaran de les carrosses a la part alta de la Rambla i faran l’últim tram de recorregut a peu passant pel bell mig de la Rambla i enfilant el carrer Girona fins a la plaça de l’Ajuntament.

A més, hi haurà dues pantalles gegants a la Rambla i una a la plaça de l’Ajuntament per seguir la cavalcada en directe. També es podrà veure en streaming a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Figueres.

Una altra de les novetats és que tornen a la cavalcada els caramels. Es repartiran 1.000 quilos, tots sense gluten. Enguany, però, no es llençaran, sinó que es repartiran a la cua de la desfilada.

El recorregut de la cavalcada és el següent: carrer Borrassà, Creu de la mà, carrer Nou, Plaça Ernest Vila, carrer Castelló, plaça del Gra, carrer Rutlla, carrer Blanc, carrer Caamaño, Rambla, carrer Girona i plaça de l'Ajuntament.

A l'Escala, a causa del temps, els Reis arribaran per terra i no per mar

L'Ajuntament de l'Escala ha optat per introduir diversos canvis a la rebuda de Ses Majestats d'Orient a causa del temps. Un dels més destacats és que els Reis arribaran per terra i no per mar, com és tradició, ja que es confirma la previsió de mala mar a conseqüència de la tramuntana que començarà a bufar aquesta tarda.

Així doncs, Melcior, Gaspar i Baltasar i la seva comitiva arribaran, finalment, a la plaça de les Escoles cap a 2/4 de 7 de la tarda. Més tard tindrà lloc el tradicional "toca-mans" a l'avinguda Ave Maria, per continuar amb una rua fins a arribar a l'Aparcament de Ca Les Monges, escenari de l'espectacle màgic final. Inicialment, i com a novetat, s'havia previst fer-lo a la Punta, però fa uns dies ja es va descartar fer-lo allà per l'amenaça de vent.

A més, una novetat d'enguany és que s'ha previst habilitar un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda a la zona de l'espectacle final. Alhora, els parlaments finals es podran seguir també amb llenguatge de signes. Així mateix, s'ha previst que un tram del recorregut sigui un espai sense soroll.

El recorregut de la cavalcada serà el següent: arribada per plaça de les Escoles, avinguda Ave Maria, carrer del Port (espai lliure de soroll des del semàfor fins a l'encreuament amb el carrer de l'església), carrer del Mar, carrer Santa Màxima, carrer Maranges i carrer de la Torre.

A Roses no s'han anunciat canvis

Malgrat les previsions de pluja, a Roses, de moment, no s'han anunciat canvis a la programació de la rebuda dels Reis. Així doncs, i segons el previst, Ses Majestats arribaran per mar, al port esportiu, a les 7 de la tarda. Des d’allà recorreran tota l’avinguda Rhode fins a arribar a l’Ajuntament (plaça Catalunya) on es dirigiran a tots els infants. Serà a 2/4 de 9 del vespre.

Cal destacar que enguany s'habilita també un tram per a persones amb hipersensibilitat des de la rotonda del port esportiu al carrer de Llevant.

El recorregut de la cavalcada és el següent: rotonda del port esportiu, avinguda de Rhode i plaça de Catalunya.

Castelló fa algunes variacions

Castelló d'Empúries, finalment, ha fet algunes variacions a la programació a causa del mal temps, tal com ha comunicat l'Ajuntament a través de la seva web i les seves xarxes socials. Tot i que, tal com estava previst, els Reis de l’Orient arribaran en vaixell pels canals d'Empuriabrava a les 4 de la tarda i navegaran fins a arribar davant la Capella del Carme (avinguda del Canal, s/n), finalment no faran la recepció allà, sinó que la faran al hall de l'apart-hotel Xon's Platja (avinguda Pompeu Fabra, s/n).

El que sí que es manté sense alteracions és la Cavalcada Reial pel centre històric de Castelló d'Empúries. Serà a partir de les 7 de la tarda, hora en què la comitiva reial arribarà pel Pont Nou. Després d'un recorregut pels carrers més cèntrics de la vila, s'arribarà fins a la Basílica de Santa Maria, on tindrà lloc la recepció dels Reis de l’Orient per part dels nens i nenes.

El recorregut de la cavalcada serà el següent: Pont Nou, carrer de Santa Clara, carrer del Mar, carrer Sant Jordi, plaça de la Llana, carrer Ramon Bordas, plaça de les Monges i carrer Carbonar, portalada de la Basílica de Santa Maria.

Cavalcaldes i rebudes reials a diverses poblacions

A banda de les poblacions de major envergadura, diversos municipis de l'Alt Empordà han organitzat cavalcades i rebudes reials. Si no hi ha cap imprevist i les inclemències meteorològiques ho permeten, aquestes són les activitats programades:

AVINYONET DE PUIGVENTÓS

Recollida de cartes i cavalcada de Reis. Tindrà lloc al Casc Antic a les 7 de la tarda.

BÀSCARA

Celebració de la Cavalcada Reis Mags d’Orient. Sortirà de la carretera Nacional II a les 7 de la tarda.

CANTALLOPS

Campament i cavalcada Reis Mags d’Orient. Es farà al Camí Estret de la Font de Dalt, a partir de les 6 de la tarda. En cas de mal temps els reis arribaran a l’Església, segons expliquen des de l'Ajuntament.

COLERA

Colera també celebrarà la Cavalcada Reis Mags d’Orient. El punt de partida serà l'entrada al poble i començarà a les 6 de la tarda.

LA JONQUERA

Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient, des del carrer Bosch de la Trinxeria. Començarà a les 6 de la tarda i recorrerà els carrers més cèntrics del municipi.

EL FAR

Cavalcada Reis Mags d’Orient. El punt de sortida serà l'entrada al poble. La rua començarà a 1/4 de 7 de tarda.

LLERS 

Llers celebra un any més la Cavalcada dels Reis Mags d’Orient. Començarà a 2/4 de 6 de la tarda, sortint en comitiva des de la plaça Major de Llers, passant per la carretera d’Albanyà i arribant a la plaça del Ramal. Tot seguit, es farà la rebuda de Ses Majestats al Centre recreatiu Llersenc

PALAU-SAVARDERA

Penjada de fanalets i arribada de Ses Majestats els Reis de l’Orient. Es farà a la Font de Dalt, a les 6 de la tarda.

RABÓS

Rabós també gaudirà de la Cavalcada Reis Mags d’Orient. El punt de partida serà la plaça d’en Pere i l’Anita. Serà a partir de 2/4 de 7 de la tarda.

SANT CLIMENT SESCEBES

Cavalcada dels Reis Mags d’Orient, amb inici a l'arribada al poble, a partir de les 6 de la tarda.

SANT PERE PESCADOR

Sant Pere Pescador també celebra la màgica Nit de Reis amb la tradicional Cavalcada. El punt de sortida serà el pont, i el punt d’arribada, el Centre Cívic. Començarà a 2/4 de 7 de la tarda.

VILAFANT

Vilafant ha programat diversos actes per celebrar l'arribada dels Reis Mags. Un d'ells és el Passatge màgic als voltants del Pavelló, que té lloc de les 11 del matí fins a la 1 del migdia. Més tard, a les 5 de la tarda, es representarà l’Establia i el Pessebre vivent al Pavelló. I a les 6, començarà la Cavalcada de Reis, amb punt de partida a l’Escola Sol i Vent. Finalitzarà al Pavelló, on es farà un espectacle final. Enguany, com a novetat, en aquest mateix equipament municipal s'habilitarà un espai pensat per a persones amb diversitat funcional.

TEMES