Fisersa recorda l’estrena de la seu que va obrir la porta a la supramunicipalitat

L’edifici singular projectat per l’arquitecte Carles Ferrater es va inaugurar el 18 de desembre de 1998 en ple creixement del recinte firal

Imatge actual de la seu de Fisersa, situada al recinte firal. | SANTI COLL

Imatge actual de la seu de Fisersa, situada al recinte firal. | SANTI COLL / SANTI COLL. FIGUERESSANTI COLL

Santi Coll

Santi Coll

L’empresa Fisersa va ser creada per acord de ple de l’Ajuntament de Figueres el 1986, en temps de l’alcalde Marià Lorca. Amb ella, el consistori va voler fer un pas endavant en el tractament de la gestió dels serveis municipals amb una mirada empresarial allunyada del dia a dia més polític. El 18 de desembre de 1998, Fisersa va fer un salt important amb l’estrena de la nova seu del carrer Alemanya del recinte firal. A proposta del seu director gerent, Jordi Agustí, el govern de l'alcalde Joan Armangué, president del Consell d’Administració, va tirar endavant la licitació del projecte. Agustí també va proposar, segons recorda Armangué, que «es tractés d’un edifici singular», l’encàrrec del qual va recaure en l’arquitecte Carles Ferrater. El conseller delegat de l’empresa era Martí Palahí. La nova seu va ser construïda per l’empresa figuerenca Ancodur SA. El cost del projecte va ser de 149.836.192 pessetes (900.534 euros d’ara).

El gener de 2013, Fisersa va passar de ser una empresa de caràcter municipal a supramunicipal, amb la incorporació de l’Ajuntament de Vilafant en el seu accionariat per a expandir el servei d’aigües. «Tenim molts projectes per davant per reforçar aquesta supramunicipalitat», diu Pere Giró, actual conseller delegat.

Amb l’estrena d’un espai propi, l’aleshores empresa municipal deixava enrere definitivament la seva estada en oficines de lloguer i obria una etapa d’expansió que l’ha dut al que és ara. Fisersa havia tingut la seva seu en uns locals del carrer Peralada primer, al carrer Sant Pau després i, posteriorment, a la planta primera de l’edifici de serveis del Firal. Tanmateix, també tenia llogat un garatge del carrer de Sant Pau per al parc mòbil. En l’acte d’inauguració d’ara fa vint-i-cinc anys, Jordi Agustí va destacar precisament el fet que s’havia «posat fi a una etapa d’emplaçaments provisionals». Fisersa ha convocat un acte intern, aquest desembre, per a recordar l’estrena.

D’aquell moment, Joan Armangué recorda que «després de dotze anys de funcionament, Fisersa va disposar d’una seu pròpia on concentrar tots els serveis i instal·lacions (oficines, magatzems, tallers i parc mòbil), amb un edifici d’una gran singularitat, una joia arquitectònica de la Figueres contemporània, reforçant l’eficàcia i eficiència de la seva gestió, potenciant l’atenció ciutadana i projectant un model referent a la demarcació amb una clara vocació supramunicipal».

[object Object]

L’edifici estrenat ara fa vint-i-cinc anys té l’aparença exterior d’una nau industrial moderna amb un interior gens recarregat, molt sobri i funcional, que destaca per la lluminositat natural. L’arquitecte Carles Ferrater emfatitzava precisament que «el projecte estava basat en la llum», la seva «simplicitat constructiva i la funcionalitat». Carles Ferrater (Barcelona, 1944), és un dels arquitectes de referència del país. L’any 2019 va rebre la Medalla d’Or al mèrit en Belles Arts. A la comarca va ser l’autor de l’exitós projecte de pacificació del front de mar de l’Escala.