Elena Martín i Carme Gasull protagonitzen la 33a Festa de l'Anxova de l'Escala

Martín ha estrenat recentment una pel·lícula gravada a la localitat

Carme Gasull i Elena Martín, al centre. | AJ L'ESCALA

Carme Gasull i Elena Martín, al centre. | AJ L'ESCALA

Emporda.info

Aquest matí s'ha celebrat a l'Escala la 33a edició de la Festa de l'Anxova. La cineasta i actriu Elena Martín -Anxova d'Or- i la periodista gastronòmica Carme Gasull -pregonera- han estat les protagonistes de l'esdeveniment d'enguany.

Elena Martín és la directora del film Creatura, que l'any passat es va rodar a l'Escala i que s'ha estrenat recentment. Avui diumenge a les sis de la tarda es farà a l'Alfolí una projecció de la pel·lícula, que ja ha rebut diversos premis a Cannes i San Sebastià.

Martín ha agraït la bona acollida que va tenir a l'Escala durant el rodatge i ha recordat que ha estiuejat al municipi des de petita, ja que la família hi té un habitatge des dels anys 60. "Sempre m'hi he sentit molt bé i hi he passat els millors estius de la meva vida", ha assegurat Martín, que remarca que també li agrada molt gaudir i treballar a l'Escala a l'hivern. "És molt fàcil rodar aquí, perquè només posar la càmera tens la poètica automàtica dels paisatges", ha afegit en el seu discurs, en el qual no ha volgut deixar passar la oportunitat per erigir-se "en una promotora de les anxoves de l'Escala a Barcelona".

El pregó d'aquest any es va encarregar a la periodista gastronòmica Carme Gasull, que ha assegurat sentir-se "honorada" per aquesta decisió i ha reivindicat, referint-se a les anxoves, que "els elements amb nom i cognom és important protegir-los". Gasull ha recordat diferents activitats de promoció de l'anxova de l'Escala en què ha pogut participar i ha explicat anècdotes com la de populars artistes que han provat els beneficis d'aquest producte per a combatre l'afonia.

L'alcalde de l'Escala, Josep Bofill, ha remarcat que activitats com aquesta, junt amb una extensa programació d'activitats durant tot l'any, estan ajudant a desestacionalitzar el turisme i allargar la temporada turística per davant i per darrere. També ha aprofitat per reivindicar la tasca del sector pesquer i ha agraït "a la Unió de Saladors Històrics de l'Escala i a tota la gent que treballa a les diferents fàbriques per mantenir viu aquest patrimoni escalenc que és, a part del producte, el procés d'elaboració de l'anxova de Sal".

La presidenta de la Unió de Saladors Històrics, Rosa Hostench, ha recordat que les primeres degustacions d'anxoves van començar amb les dones dels pescadors i ha agraït novament a "tots els escalencs i les escalenques el paper d'ambaixadors de l'anxova que fan, perquè la duen per tot arreu sempre que poden".

També s'ha fet un recordatori a Josep Vilabrú, que va ser el segon pregoner de la Festa de l'Anxova, i va morir aquest divendres.

Després de l'acte institucional, com és tradicional, s'ha fet també una cantada d'havaneres amb Oreig de Mar i la degustació popular d'anxoves.

Ruta de la Tapa

Aquest divendres va començar una nova edició de la Ruta de la Tapa de l’Anxova. Hi participen un total de 26 locals, que ofereixen les seves propostes basades en l’anxova. Es podran tastar les diferents elaboracions fins el 8 d’octubre.

Com és habitual, les persones que facin la ruta poden anar segellant un “passaport” a mesura que van tastant les diferents tapes. Qui ompli tot el passaport podrà votar per la millor tapa i la més original, a més d’entrar en el sorteig d’un àpat al restaurant El Celler de Can Roca. Qui provi 9 tapes de fora del nucli antic més dues del nucli, participa al sorteig de 5 vals de 50 euros per gastar als comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l’Escala (a consumir abans del 31 de desembre).

Canvis d'horari a dos locals

Dos locals han comunicat canvis en l'horari que surt publicat als fulletons de la Ruta. Es tracta d'El Caliu -que oferirà la tapa de dimarts a diumenge de 12.30 a 15.30h i els divendres i dissabte també tindran servei de nit, de 20 a 23.30h- i del Bol Roig -que oferiran la tapa de dimarts a diumenge d'11 a 17h i de 19 a 23h-.

També es fa un any més el concurs a Instagram amb les persones que pengin imatges de la ruta de la tapa amb les etiquetes #AnxovadelEscala i #visitlescala. El premi és un lot de productes d’anxova.