Segueix-nos a les xarxes socials:

Salut i educació

Suspens en infermeria escolar

El programa Salut i Escola s’amplia als instituts, però manté un desafiament en l’educació i la salut infantil a primària

Un estudi recent diu que més del 70% de les infermeres reconeixen haver atès situacions greus als centres educatius

Suspens en infermeria escolar

Als instituts, la presència dels infermers ha fet un pas endavant. Però malgrat els avenços recents, Catalunya encara està a la cua en la provisió d’infermeres escolars en comparació amb altres comunitats. El programa Salut i Escola va ser implementat per primera vegada a Catalunya el 2007, i s’ha anat desenvolupant, però les dades actuals mostren que Catalunya encara suspèn en infermeria escolar.

Fins ara, la infermera de Salut i Escola arribava al 70% dels centres d’educació de secundària i ho feia amb una dedicació variable, que ara, en canvi, serà fixa de 2,5 hores setmanals (4 hores en zones de vulnerabilitat o en el cas de programes prioritaris) i es desplegarà i s’intensificarà en els centres d’educació especial. A més, l’objectiu és que, progressivament, a partir de 2024 i durant tres anys, el programa s’implementi també en els centres d’educació primària del país. "Tal com està l’Atenció Primària en aquest país, saturada i escassíssima de professionals, creiem que el camí passa per les infermeres a ple rendiment dins del centre educatiu" assenyala la presidenta de l’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE), Engràcia Soler.

Una altra àrea preocupant és la promesa d’implementar el programa Salut i Escola en els centres d’educació primària a partir del 2024. "Aquesta promesa, que s’ha repetit durant anys, encara no s’ha materialitzat i les escoles d’educació especial estan en l’actualitat completament excloses d’aquesta iniciativa, tal com recorda l’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE).

La presidenta d’ACISE, amb seu a Figueres, reivindica que: "Existeix una demanda per part del professorat i de les famílies, en l’àmbit polític no s’han pres mesures per a implantar la figura". La infermera juga un paper importantíssim i és necessària per a garantir el dret de tots els alumnes a l’accés a l’educació perquè existeixen alumnes que per determinades patologies tenen dificultats per a assistir sempre. La manca d’infermeria escolar té un impacte directe en la salut i el benestar dels estudiants. Les malalties i les necessitats de salut mental poden passar desapercebudes o no ser ateses adequadament, posant en risc el futur dels joves.

Comparant amb altres comunitats d’Espanya, com Madrid, on s’ha millorat la proporció d’infermeres escolars, Catalunya queda molt enrere. A Madrid, hi ha una infermera per cada 1.247 alumnes, mentre que a Catalunya hi ha 2.225 infermeres per 8.309.480 alumnes. Igualment, fa notar Soler, "estem molt lluny de les recomanacions internacionals: una infermera per cada 750 alumnes i una per cada 350 en aquelles escoles d’educació especial".

També s’han presentat els resultats d’un estudi en el qual es revela que més del 70% de les infermeres escolars reconeix haver atès situacions greus com crisis respiratòries, hipoglucèmies o crisis al·lèrgiques, a més de realitzar atenció directa a una mitjana de 20 alumnes per dia, fer seguiment a crònics i activitats de promoció per a la salut.

Prem per veure més contingut per a tu