«Benvolguts absents» torna al Setmanari Empordà de la mà de Joan Ferrerós i Josep Valls

Aproparan les biografies de trenta empordanesos destacats

Els escriptors Josep Valls i Joan Ferrerós en una trobada a l’Hotel Duran.

Els escriptors Josep Valls i Joan Ferrerós en una trobada a l’Hotel Duran. / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

«La mort no té remei, però el record d’aquells que ens han deixat depèn dels qui quedem en vida». Amb aquesta premissa com a carta de presentació, els escriptors Joan Ferrerós Serra (Figueres, 1952) i Josep Valls Grau (Sant Feliu de Pallerols, 1944) uneixen el seu talent literari per a iniciar el cinquè volum de Benvolguts absents, l’obra dedicada als apunts biogràfics sobre personatges empordanesos destacats en diferents àmbits.

Amb la pròxima edició del Setmanari de l’Alt Empordà, que sortirà aquest dimarts, s’engegarà la publicació periòdica de la trentena de capítols que conformaran aquest cinquè volum d’una col·lecció que es va començar el 2002 amb una edició conjunta entre la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Figueres i Editorial l’Empordà S.L.

El projecte Benvolguts absents va néixer de la mà de Joan Ferrerós, catedràtic de Literatura Catalana, l’any 2000, amb la complicitat de l’equip de redacció del Setmanari. Ell va ser l’autor de totes les biografies que es van publicar en els quatre primers volums, els quals van comptar sempre amb la participació de Josep Valls en el pròleg o en la presentació. La principal novetat d’aquesta cinquena etapa és el canvi de paper de Josep Valls. «El vaig convidar a fer un pas endavant i a compartir amb mi l’aventura de redactar una part de les cròniques biogràfiques d’aquesta nova remesa, ja que ell també ha conegut d’una manera o altra els personatges que hi sortiran», explica Ferrerós. Per a Valls, aquesta és una feina que l’obliga a fer un exercici de memòria de fets i persones conegudes, buscar i rebuscar dades «i acabar parlant d’algú com si el tinguessis al costat».

Els quatre volums publicats de «Benvolguts absents». | SANTI COLL

Els quatre volums publicats de «Benvolguts absents». / Santi Coll

En el pròleg del primer Benvolguts absents, Josep Valls destacava «el recull de personalitats tan pròximes, per una raó primordial: ara les tindrem més a l’abast, més pròximes encara. I podrem practicar, per dir-ho així, el que escrivia Ciceró a propòsit de tot plegat: ‘...at memoria vitae sempiterna’. Certament, breu és la vida que la natura ens ha donat, però el record d’una vida ben aprofitada és etern».

Els quatre primers volums van ser publicats, consecutivament, els anys 2002, 2004, 2006 i 2016. En total, presenten apunts biogràfics sobre 128 personatges que amb la seva trajectòria vital van deixar una empremta rellevant en àmbits culturals, econòmics, esportius, socials o en la simple quotidianitat per la seva manera de fer. L’obra també incorpora un índex onomàstic de referència que permet entrelligar els protagonistes amb la gent del seu temps, confegint així una xarxa de coneixement del qui és qui figuerenc i empordanès.