Construiran una rotonda per reduir l’accidentalitat de la travessera d’Agullana

A la carretera que travessa el municipi, per on els vehicles hi circulen amb força velocitat, també es preveu eixamplar les voreres per «donar prioritat als vianants»

Intersecció entre la GI-500, la GI-501 i la GI-504, on es preveu construir la rotonda.

Intersecció entre la GI-500, la GI-501 i la GI-504, on es preveu construir la rotonda. / JOSEP RIBAS

Josep López Navarro

Josep López Navarro

La travessera d’Agullana, la carretera que creua el municipi (la GI-501), és una via que registra força accidents lleus, ja que els vehicles hi circulen, normalment, a velocitats més elevades de la permesa, 30 km/h. És per aquest motiu que, des de l’Ajuntament, ara es planteja la construcció d’una rotonda a la cruïlla entre la GI-500, la GI-501 i la GI-504, per així «pacificar el trànsit i reduir l’accidentalitat». «La GI-500 és la carretera que ve de la Jonquera, i la GI-504, la que ve de Terrades. En la intersecció d’aquestes dues, comença la GI-501, que travessa tot el poble i va fins a la Vajol. En aquell punt és on plantegem fer aquest giratori», explica Josep Jovell, alcalde de la localitat. En aquesta cruïlla, actualment, hi ha una illeta amb un canvi de rasant, on hi ha força topades. «No són greus, però creiem que hem de millorar la seguretat del trànsit. Per això, hem proposat al Departament d’Interior construir aquesta rotonda. I així serà, si no hi ha cap imprevist», afirma Josep Jovell.

Per tal de poder tirar endavant la construcció del giratori, l’Ajuntament expropiarà dos terrenys no urbanitzables de la zona, un de 530,28 m2, i un altre de 82 m. «Són d’un veí del poble. Ja s’ha arribat a una entesa i estem a punt de signar l’expropiació», declara l’alcalde. La previsió és que la rotonda es comenci a construir a finals de setembre o principis d’octubre, i que l’obra estigui totalment acabada abans de l’estiu de l’any vinent.

Alhora, amb el mateix objectiu, el de pacificar el trànsit i reduir el nombre d’accidents a la travessera, a l’entrada del poble (davant de l’Asil Gomis), a la zona de les escoles i a l’Era d’en Serra es col·locaran passos de vianant elevats amb reducció de velocitat.

El cost total del projecte seran 209.000 euros. D’aquests, 150.000 seran finançats pel Departament d’Interior, el que suposa un 75% del total.

Cal destacar que, amb totes aquestes actuacions, es posarà fi a una problemàtica que fa anys que s’arrossega a Agullana. «La gent que ve dels pobles propers al nostre, com poden ser Maçanet de Cabrenys o Darnius, i que ha d’anar a treballar a la Jonquera, per exemple, ha de passar per aquesta carretera. Se sol baixar a grans velocitats, superant els 30 km/h permesos. Creiem que aquesta serà una obra important. A més, ja està tot aprovat definitivament. Sembla que tothom hi està d’acord», subratlla Jovell.

Més accessibles pels vianants

Val a dir que aquesta no és l’única actuació que es planteja a la travessera d’Agullana. Ara, gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona, també es preveu fer-la més accessible per als vianants. «Eixamplarem i renovarem les voreres per donar prioritat als caminants», diu Jovell. A més, «se substituiran les lloses actuals, que estan força malmeses, i també es renovarà la canalització subterrània», afegeix. Alhora, es farà un parterre de 50 centímetres on es plantarà vegetació, per fer així una via més «amable».

Amb les actuacions que es plantegen, es reformarà el 80% de la totalitat de la travessera. «Es millorarà tota la carretera des de l’entrada a Agullana, venint de la Jonquera, passant el pont d’en Bou, fins a l’era d’en Serra. Però en la totalitat de la carretera no es pot actuar», concreta Jovell. I és que, per accedir a la subvenció de la Diputació, era necessari que els dos costats del vial fossin de titularitat municipal. «Aquesta via, fa un temps, la Diputació ens la va cedir. Per tant, és municipal i es compleixen tots els requisits. Ara bé, hi ha una part on els laterals del vial no són urbans. Allà, de moment, no podrem actuar-hi amb aquest ajut, explica Jovell.

En l’anterior mandat, el consistori d’Agullana ja va intentar treballar en matèria de pacificació i reducció d’accidents a la travessera del municipi. «Quan vaig accedir a l’alcaldia, ara fa quatre anys, vam parlar amb la Diputació i vam demanar que ens deixessin posar guals reductors amb prioritat per als vianants. Se’ns va dir que no, ni assumint el cost nosaltres, ja que els dos costats de la carretera no eren totalment municipals », explica Jovell. Va ser per això que es van tenir en compte altres opcions, una de les quals era la cessió del vial, que es va materialitzar ara fa un any, amb la qual el consistori assumeixi el seu manteniment. No obstant això, la Diputació, l’any passat, va efectuar obres de millora a la travessera. Concretament, es va asfaltar tot el traçat i es va repintar la senyalització viària.

Millorar la totalitat de la carretera

Amb l’actuació que ara es planteja, la travessera d’Agullana no es podrà millorar completament, ja que, com dèiem, hi ha un tram on els costats laterals no són de titularitat municipal. Tanmateix, ara l’Ajuntament vol sol·licitar una subvenció per actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic, concedida per la Generalitat. «És un ajut que no exigeix que els dos costats de la carretera siguin propietat del consistori», diu l’alcalde, Josep Jovell. Les obres que es plantegen es reduirien les emissions de carboni, ja que faria que els cotxes circulessin més lentament. Per això es vol accedir a aquesta subvenció, una aportació que, «si ens atorguessin, podríem renovar la via al 100%, fet inèdit, perquè ha tingut el mateix aspecte, fins ara», conclou l’alcalde